Etichetele nu spun întotdeauna tot adevărul, au putut constata comisarii Protecţiei Consumatorului, care au fost angrenaţi, pe parcursul lunilor mai şi iunie, într-o campanie de verificare a lactatelor provenite din Bulgaria şi vândute în magazinele şi pieţele noastre. Analizele de laborator au arătat că telemeaua de vacă avea în compoziţie 80 % soia şi ulei de palmier, brânza de oaie avea un adaos bogat de grăsimi de balenă iar untul bulgăresc 0% conţinut de lapte! Oaie, vacă, bivoliţă sau chiar capră, scrie pe etichetă. Biochimiştii susţin că un procent important din cele 70 de produse „made in Bulgaria” înseamnă, de fapt, ulei de nucă de cocos, palmier, soia, rapiţă, şi chiar grăsime de balenă. Pentru fabricanţi, toate sunt mai ieftine şi mai uşor de procesat faţă de lapte. Doar că asemenea practici sunt interzise în toate ţările comunitare.

În ceea ce priveşte judeţul nostru, au fost efectuate controale la 12 operatori economici, pentru depistarea de produse lactate provenite din Bulgaria. Abaterile constatate, după cum ne preciza Anca Brătan, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Giurgiu, au fost în special în privinţa etichetării. „Produsul era clasificat ca fiind telemea de vacă, însă lipseau elementele de identificare – producător, data la care expiră, compoziţie. De asemenea, am constatat că pe unul dintre produse scria „nu conţine conservanţi”, lucru ce nu trebuie să apară în cazul lactatelor. Am mai avut surpriza să constatăm, spre exemplu, că un produs bulgăresc, Delicatesa Defne, nu avea inscripţionată data la care expiră, iar la raft era catalogată drept „Brânză Feta românească”. În urma verificărilor de laborator, s-a constatat că aceste produse conţineau până la 20 % grăsimi vegetale (ulei de palmier)”, spunea Anca Brătan. În aceste condiţii, produsul respectiv nu ar trebui să se numească „brânză”, ci „specialitate”.

Măsurile luate de comisarii giurgiuveni au fost de încetare a practicii incorecte prin decizii în special în privinţa preţurilor de la raft, aplicând, totodată, amenzi în valoare totală de 25.000 de lei.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here