Graba autorităţilor de a colecta noi fonduri , dintr-o nevoie disperată de bani , dublat de faptul că Guvernul nu are posibilitatea de a -şi asigura noi surse ieftine prin credite de la bănci, în viitor, l-a determinat pe acesta că n-ar fu rău să ia bani gratis de la mediul de afaceri. Asta a făcut ca Guvernul să treacă la  măsuri fiscale cu impact major ce nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri ele fiind anunţate de Guvern prin proiecte de ordonanţă. Acestea au fost supuse dezbaterii publice, dar ar urma să intre aproape sigur în vigoare, în condiţiile în care au fost incluse în proiectul de buget făcut public de Guvern. Termenul de la care prevederile ar urma să fie implementate este 1 februarie.

Regimul microîntreprinderilor se schimbă prin ordonanţa de modificare a noului cod fiscal. Astfel, pragul de intrare în categoria “micro” scade de la 100.000 de euro,  în echivalent lei la 65.000 de euro. În timp ce impozitul pe cifra de afaceri devine obligatoriu.
Astfel, firmele care au realizat venituri sub 65.000 de euro până la data de 31 decembrie 2012 sunt obligate să plătească impozit de 3% pe cifra de afaceri. Ele nu mai au dreptul să opteze pentru varianta impozit 16% pe profit ca până acum. Specialiştii spun că pentru a-ţi permte să ai un câştig cu astfel de impozite, trebuie să ai un business cu o rată a profitabilităţii de 40%.
Conform reglementărilor pentru anul 2013, începând cu 1 februarie 2013 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute de acest sistem de impunere.

Persoanele juridice care au realizat venituri între 65.001 euro – 100.000 euro şi care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la modificările aduse prin proiectul de ordonanţă, păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Jurnal Press

1 COMENTARIU

  1. guvernulnu-are de unde scoate bani si impovareaza firmele multe se vor inchide atunci de unde ca lua bani e cel mai prost guvern se stie ca in urma cind au fost liberari au crescut taxe pe ei nui intereseaza locuri de munca ei sint interesati pentru ei sa plece si sa lase asa numai prosti in parlament numai bogati trebui instituita taxa pe avere si la ei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here