Pentru a veni în sprijinul giurgiuvenilor îngrijoraţi, care nu ştiu pe unde ”vor scoate cămaşa” (a se citi “bani pentru medicamente şi servicii medicale”) conform noilor pachete ce vor intra pe piaţă din primăvară, am purtat, recent un amplu dialog cu Preşedintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Giurgiu, ing. Marin Constantin, care ne-a oferit cu multă amabilitate precizări deosebit de interesante şi utile.

– Domnule Preşedinte v-aş ruga, ca în partea a doua a interviului nostru, să ne spuneţi ce anume din Pachetul minimal de servicii medicale vor fi decontate, de către instituţia pe care o reprezentaţi, pentru persoanele neasigurate medicilor de familie?

– Pentru această categorie de persoane medicii de familie vor acorda mai multe categorii de servicii medicale, cuprinse în 6 mari categorii: A) Servicii medicale pentru situaţii de urgenţă medico – chirurgicală. Aceste servicii se asigură în Cabinetul medicului de familie, în cadrul programului său de lucru, şi cuprinde anamneza, examenul clinic şi tratamentul, în limita competenţei şi a dotării tehnice a cabinetului în care îşi desfăşoară activitatea medicul respectiv. Aici, medicii de familie acordă primul  ajutor; asigură trimiterea pacientului către structurile de urgenţă specializate sau solicită serviciile de ambulanţă. Medicaţia se acordă din Trusa medicală de urgenţă a cabinetului. B) Medicii de familie supraveghează şi depistează bolile cu potenţial endemo – epidemic . Ei asigură: efectuarea examenului clinic; pun diagnosticul prezumtiv; eliberează trimiterile către structurile de specialitate pentru investigaţii; confirmă diagnostice; fac tratamente şi iau măsuri igienico – sanitare, după caz. C)  Persoanele neasigurate beneficiază de consultaţii în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei. D)   Pacienţii primesc imunizările conform Programului Naţional de Imunizări stabilit de Ministerul Sănătăţii. E) Medicul de familie eliberează acte pentru activităţi de suport (eliberare de Certificat constatator de deces) şi F) Efectuează consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială.

– Puteţi să ne spuneţi ce cuprinde Pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigură facultativ?

– Pentru această categorie de persoane medicii de familie prestează următoarele activităţi: Servicii medicale pentru situaţii de urgenţă medico – chirurgicală. Aceste servicii se asigură în Cabinetul medicului de familie în cadrul programului de lucru şi cuprinde anamneza, examenul clinic şi tratament, în limita competenţei şi a dotării tehnice a cabinetului în care îşi desfăşoară activitatea medicul. Medicul de familie mai asigură: primul ajutor şi trimiterea pacientului către structurile de urgenţă specializate sau solicită serviciile de ambulanţă. Tot el asigură şi medicaţia din Trusa medicală de urgenţă a cabinetului. Medicul de familie mai supraveghează şi depistează bolile cu potenţial endemo – epidemic (aceleaşi atribuţii ca şi la persoanele neasigurate); fac consultaţii în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei; imunizări (conform programului naţional); activităţi de suport; consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială; şi acordă servicii medicale curative: consultaţii pentru afecţiuni acute şi subacute (anamneză, ex. clinic, diagnostic şi tratament).

Servicii medicale asigurate în spitale …

În patologia internă – în spitalele din România – sunt în continuare o serie de afecţiuni a căror rezolvare poate fi realizată, în concepţia Ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, prin alte tipuri de servicii decât internările în secţiile de acuţi. Destule dintre cazurile internate în spitale, în special în secţiile non – chirurgicale, susţine ministrul, ar putea fi tratate la medicul de familie sau în ambulatoriu, rezultând o economie semnificativă.

– Referitor la aceste afirmaţii, aţi putea să ne spuneţi domnule preşedinte ce cuprinde Pachetul de bază la nivelul spitalului?

– Pachetul de bază, aşa cum arată el acum când se află în dezbatere publică, ar cuprinde următoarele: Spitalizarea de zi – care nu durează mai mult de 12 ore şi se realizează de obicei pentru investigaţii/tratamente invazive cu potenţial de risc sau care nu pot fi realizate în ambulatoriu, din cauza lipsei medicilor sau a aparaturii. Între aceste servicii se regăsesc: radioterapia; chimioterapia (dar nu pentru o durată mai mare de 6 ore); dializa; terapia complexă pentru pacienţii cu afecţiuni psihiatrice; intervenţii chirurgicale care nu necesită o internare mai mare de 12 ore.

În cazul spitalizării continue – în Pachetul de bază vor fi incluse bolile ”pentru care serviciile prespitaliceşti existente nu poate realiza rezolvarea cazurilor”. Aici, Ministerul Sănătăţii a întocmit o listă care cuprinse peste 300 de diagnostice, pentru care se solicită spitalelor să reducă gradual internările, aceste diagnostice putând fi tratate şi în afara spitalului. Multe dintre acestea fiind afecţiuni uşoare, precum: obezitatea datorată excesului caloric; tulburarea de adaptare; cefaleea; conjunctivita cronică; otita; rinita; hemoroizii etc. – Afecţiuni folosite de obicei de spitale pentru a-şi mări încasările de la CNAS.

– Domnule Marin Constantin puteţi să ne precizaţi câteva dintre afecţiunile aflate pe LISTA NEAGRĂ a Ministrului Eugen Nicolăescu?

– Printre cele mai frecvente afecţiuni trecute pe această, aşa zisă, listă neagră se numără: pneumoniile virale; diabetul de tip 2 necomplicat; ateroscleroza cerebrală; cardiomiopatiile ischemice şi bolile valvulare; astmul; ulcerul necomplicat; hepatita alcoolică şi pancreatita alcoolică; osteoporoza; diareea şi infecţiile intestinale; hepatitele virale de tip B şi C, fără complicaţii; tiroida autoimună; bronşitele şi BPOC; gastroenterita; colecistita cronică; coxartroza; gonartroza; osteoporoza postmenopauză; infecţiile urinare cu localizare nespecifică; fracturi multiple de coaste etc. Toate aceste afecţiuni vor putea fi tratate gratuit în cadrul numărului de consultaţii stabilit de Ministerul Sănătăţii, dar doar în clinicile din ambulatoriu.

Va urma

Heliade CĂLIN