Care este cauza bolii şi  cum se manifestă ea .  Este ea o boală transmisibilă sau nu şi la om?

Îngrijoraţi că Boala Limbii Albastre (Bluetongue) s-ar putea extinde  cuprinzând şi judeţul nostru, ultimele cazuri depistate fiind în Gorj, Argeş şi Bacău, le-am cerut medicilor veterinari  din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu să ne ofere mai multe amănunte în privinţa acestei boli.
Dr. Fănel Mitran, purtătorul de cuvânt al DSVSA Giurgiu, ne-a surprins anunţându-ne că nici Giurgiu nu a fost ferit de această boală: Pentru început ţin să precizez că şi la nivelul judeţului Giurgiu au fast semnalate şi constatate 3 bovine diagnosticate cu boala limbii albastre, acestea provin din două gospodării individuale situate în comuna Crevedia Mare, sat Dealu judeţul Giurgiu. Pentru liniştea populaţiei pot afirma că această boală nu afectează omul, dar de regulă generează pagube economice. Boala este cauzată de un virus care este transmis de o specie de insecte Hematofage şi nu prin contact direct între animale şi afectează toate rumegătoarele. De asemenea boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul. Consumul de lapte sau carne provenite de la animale bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului. Principalele semne de boală sunt  hipertermia şi salivaţia excesivă, care treptat se transformă în secreţii mucopurulente, formând prin uscare cruste la nivelul nărilor şi botului. Ulterior apar edeme ( n.red. – umflături) pe buze, faţă, urechi, hemoragii mici la nivelul mucoaselor din zona capului, urmate de edemaţierea limbii care face respiraţia foarte dificilă. Animalele slăbesc progresiv, din cauza dificultăţilor în hrănire, iar producţia de lapte scade până la încetare. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge uneori la 100% din efectiv.

Incredibil! Cine credeţi că este transmiţătorul acestei boli?

Pentru această boală nu există tratament specific. Animalele se pot vindeca în 7 – 10 zile. Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice pentru a distruge ţânţarii care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau tăierii de necesitate. În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.
Doctorul Fănel Mitran ne mai spunea că DGSV Giurgiu a organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari, cu crescătorii de bovine, ovine şi caprine, cu reprezentanţii ai AJFSP Giurgiu, ai Direcţiei Silvice Giurgiu şi cu reprezentanţii fondurilor private de vânătoare, cu privire la profilaxia generală ce trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului bluentogue în zonele actualmente libere de boală. Rămân totuşi cel puţin două necunoscute: De ce până acum această boală  nu a afectat niciodată animalele rumegătoare din ţara noastră?  Şi  ce a determinat  apariţia acestor insecte purtătoare de virus?

I.C.MANDU