Dintre băuturile alcoolice, berea şi vinul sunt cele mai puţin nocive deoarece nu au la baza alcool distilat, coloranti, aditivi şi alte substanţe care ar putea fi dăunătoare organismului.

Vinurile seci şi demiseci sunt de preferat celor dulci. Acestea nu conţin zahar şi au, in plus, proprietăţi antioxidante. Fac bine inimii şi nu îngraşă foarte rău.

„Caloriile vor veni doar din alcool”, explică doctorul Eduard Adamescu, nutriţionist şi diabetolog. Ca să alegeţi un vin de calitate, specialiştii vă sfătuiesc să ţineţi cont de preţ şi să vă antrenaţi simţurile.

„Vinurile ieftine nu sunt, de obicei, vinuri bune. Un vin de calitate costă între trei şi zece euro”, spune Sergiu Nedelea, somelier. Un vin bun este limpede, are o culoare plăcută şi miroase apetisant.

„Alegeti un vin galben-pai, galben-auriu sau unul de un roşu aprins, roşu-violaceu. Acestea sunt vinuri mai vechi. Feriţi-vă, în schimb, de cele amărui, cu iz oţetit ori de cele extrem de dulci”, vă recomandă somelierul Sergiu Nedelea, potrivit doctorulzilei.ro.

Alcoolul, nerecomandat hipertensivilor

Ca să nu îşi piardă din calităţi, vinul trebuie asociat corect la mâncare. Astfel, pentru preparatele din carne albă alegeţi vinuri albe, iar pentru cele gătite cu carne roşie, alegeţi vinuri roşii. Berea este de asemenea obţinută printr-un proces natural de fermentare, nu are un conţinut ridicat de alcool şi este bogată în vitamina B. O bere bună este limpede, nu foarte acră şi nici foarte amară. În cantităţi mici (un pahar-două), alungă tensiunea nervoasă şi înlăură senzaţia de oboseală. Cercetătorii afirmă ca berea favorizează digestia, normalizează ritmul cardiac şi tensiunea arterială şi creşte pofta de mâncare. Cei care suferă de hipertensiune trebuie să se limiteze la berea fără alcool.

Beneficiile celor două băuturi:

Berea

Oase puternice: Conform unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare în Nutriţie Umană şi Anti-îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Boston, bărbaţii mai în vârstă şi femeile aflate la menopauză care consumă unul sau două pahare de bere pe zi pot avea oase mai puternice. Acest fapt se datorează în principal conţinutului de siliciu pe care berea îl are.

Sursă de vitamine: Rapoartele arată că berea are un conţinut bogat de vitamine din complexul B, în special vitamina B3 cunoscută şi sub denumirea de Niacină, utilă în prevenirea şi tratarea depresiilor, durerilor de cap şi a colesterolului ridicat. Studiile au arătat că un pahar de 355 de ml de bere conţine o cantitate de 1.83 miligrame de Niacină.

Previne cancerul: Conform unor studii recente, consumul berii fără alcool previne cancerul, contribuie la scăderea riscului de apariţie a trombozelor, are efecte cardio-protectoare, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi, datorită conţinutului de antioxidanţi, face ca pielea să arate mai tânără, conferindu-i vitalitate.

Vinul

Protejează inima: flavonoidele din vinul roşu scad colesterolul rău din sânge, iar resveratrolul împiedică formarea cheagurilor de sânge prevenind apariţia problemelor cardiovasculare.Ţine bolile la distanţă: Procianidinele din vin reduc riscul de diabet de tip 2, cataractă şi cancer de colon

Creşte speranţa de viaţă: Resveratrolul, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut până acum (de 50 de ori mai puternic decât vitamina E şi de 20 de ori mai puternic decât vitamina C), este dovedit a fi şi un protector eficient împotriva demenţei. Antioxidanţii din vinul roşu ar explica de ce speranţa de viaţă a francezilor e mai mare: au o alimentaţie mai uşoară şi cosumă vin în cantităţi mici.

(Jurnal)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.