Ca de obicei, când se apropie o sărbătoare,  la noi ,”gospodarul” lasă totul pe ultima sută de metri!? Așa s-a întâmplat și în acest ajun de Crăciun când giurgiuveanul, după ce a tăiat porcul (sau porcii!), și-a dat seama că afară e destul de cald pentru vremea asta și i se strică bunătate de carne. Așa că fugi să iei un congelator sau o frigorifică . Da stai că nici aragazul nu prea are cuptorul bun și arde cozonacii, așa că hai să luăm și-o mașină de gătit, că tot trebuia să ne facem cadouri de Moș Crăciun…!”

Stând de vorbă cu cei câțiva retaileri din Giurgiu aceștia ne-au spus că cele mai vândute mărfuri în această perioadă au fost congelatoarele, cutiile frigorifice, aragazele și televizoarele . Ei ne-au confirmat și faptul că doar cu 2-3 zile înainte de 25 decembrie ( ziua de Crăciun), în Giurgiu nu se mai găsea aproape nicăieri un congelator , motiv pentru care unii au fugit peste graniță, la venicii noștri bulgari, ca să fie siguri că nu li se strică fripturile și că li se  încheagă  piftia. Abia miercuri la prânz Altex-ul era printre singurele market-uri din municipiu care aștepta congelatoare…Iată cum ”nevoia” a fost de această dată mai convingătoare decât black friday!

4 COMENTARII

  1. Veți afla aici și acum la “Totul despre DEX”, de fapt la “Totul din DOOM 2” pentru că este lucrarea normativă cea mai recentă (adică din Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al limbii române, ediţia din 2005). Iar lucrurile stau cam aşa: aragazul îl aprindem cu CHIBRITURILE. Iar dacă avem mai multe, ceea ce nu e cazul, vorbim de ARAGAZE. Deşi dacă e să ne luăm după DEX, ediţia din 1998, ar fi corect ARAGAZURI. Norocul nostru că în general nu avem DECÂT UN ARAGAZ. Problema rămâne însă!

  2. Marius Chicoș Rostogan,”pedagogul de școală nouă”,le explica”școlerilor” despre genul neutru că”dacă-i calul masculin și iapa feminină,neutru-i catârul,carele nu-i nici cal,nici iapă,nici măgar (…),aghica corsitura,ghe ambele jenuri…”
    Intr-adevăr,în limba română avem o problemă cu substantivele de genul neutru,care au la singular forma de masculin,iar la plural-forma de feminin.Există substantive de genul neutru cu pluralul terminat în”e”:succes -succese;aragaz -aragaze s.a.
    Sunt substantive de genul neutru cu terminația”uri”:cerc-cercuri;almanah -almanahuri s.a.
    Avem însă și substantive de genul neutru care acceptă ambele forme de plural:nivel-nivele /niveluri.
    Sursa:DOOM,Ediția a II-a revăzută si adăugită,București,2007

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.