Prezentat inițial ca un concept serios importat de la un popor la fel de serios, cel austriac, conceptul de economisire-creditare a ajuns în ultimii ani să provoace regrete în rândul celor care au fost convinși (sau în multe cazuri păcăliți) să intre într-o astfel de schemă.

După un lobby intens, care a avut ca rezultat convingerea Statului să participe cu până la 250 de euro pe an pentru fiecare deponent, au urmat campanii publicitare agresive și angajări masive de agenți de vânzări care să ”ducă cuvântul” către românii care ar putea fi interesați de așa ceva.

În prezent, BCR Banca pentru Locuințe a rămas cu cea mai mare cotă de piață pe acest segment, după ce a ”înghițit” un concurent și a angajat o forță de vânzări impresionantă. Cea mai mare bancă de economisire-creditare este însă și cea mai înjurată, și pe bună dreptate. O forță mare de vânzări înseamnă și un număr mare de agenți de vânzări dispuși să facă orice pentru a încasa comisioane mai mari, inclusiv că mintă și să păcălească potențialii clienți. Ceea ce se și întâmplă, după cum arată numeroasele plângeri ale clienților de pe forumuri și site-uri de protecția consumatorilor. Instrumentul predilect pentru păcălirea clienților este prima de 250 de euro de la stat. Aceasta poate însemna un randament de până la 25% pe an raportat la sumele depuse, ceea ce e enorm comparativ cu depozitele la termen. Prin urmare, mulți agenți de vânzări, și chiar angajați de la ghișeele băncii, le recomandă clienților ca, în locul unui depozit la termen, să facă un contract de acest gen, chipurile în aceleași condiții, dar cu o dobândă mult mai mare.

Bineînțeles că lucrurile nu stau chiar așa, iar prima de la stat nu poate fi încasată decât dacă banii chiar sunt folosiți pentru achiziția, construcția sau modernizarea unei locuințe. Mai mult decât atât, celor care vor să scoată banii mai devreme li se cere un comision de 1%, însă nu din suma depusă, ci din cea pe care au estimat la început că vor lua credit la finalul celor cinci ani de economisire. Asta înseamnă, de regulă, între 500 și 1.000 de lei.

O altă păcăleală este pentru cei care chiar vor să își ia la final o casă prin credit de la BCR, și care ar vrea să depună mai mult de 1.000 de euro pe an și, în același timp, să primească 25% din toată suma drept primă de la stat, nu doar limita maximă de 250 de euro. Acestora li se recomandă să facă mai multe contracte, pe mai multe nume, iar apoi să le cesioneze ăe toate către o singură persoană. Din nou, realitatea e alta, iar cesiunea nu se poate face în orice condiții. Acestea sunt doar câteva dintre problemele semnalate de clienții băncii. Cu mai multe, și cu povești concrete ale acestora, vom reveni în zilele următoare. (Marius PANDELE)