Sâmbătă, 24 martie, la Centrul Cultural “Ion Vinea” a avut loc Adunarea Generală Ordinară a Baroului de Avocaţi Giurgiu pentru anul 2012. După ce decanul Baroului, Sergiu Bratu, a solicitat Adunării descărcarea de activitate şi de gestiune a Consiliului director şi votarea bugetului de venituri şi cheltuieli, Adunarea Generală a adoptat o rezoluţie privind declanşarea unei acţiuni de protest gradual, din partea avocaţilor giurgiuveni, urmare a neachitării de către Tribunalul Giurgiu a onorariilor cuvenite avocaţilor pentru asistenţa juridică din oficiu, decizie ce urmeză a fi adusă la cunoştinţa instanţelor judecătoreşti.

“Deşi există un protocol încheiat între Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) şi Ministerul Justiţiei în care sunt prevăzute onorariile minime ce trebuie acordate avocaţilor pentru asistenţa juridică din oficiu, din luna noiembrie 2011 şi până în prezent, nu s-a primit niciun ban din partea Tribunalului Giurgiu pentru aceste prestaţii, suma datorată ajungând la 140.000 de lei “ – ne declara Sergiu Bratu. Reamintim că în decembrie 2011 Ministerul de Justiţie transmitea în mod public că au fost achitate integral către Curţile de Apel toate sumele datorate avocaţilor  pentru plata asistenţei publice din oficiu. La Giurgiu însă s-a făcut rabat de la această obligaţie. “Este cu atât mai gravă această omisiune a Tribunalului Giurgiu cu cât se cunoaşte foarte bine faptul că o treime dintre avocaţii giurgiuveni îşi realizează veniturile principale din această activitate juridică. Avem avocaţi tineri care trăiesc numai din aceşti bani, avocaţi ce suferă de diferite boli, la fel ca mulţi alţi giurgiuveni, care nu au din ce să-şi achite medicamentele.”

Decanul Baroului preciza că în cazul în care în termen de 2 săptămâni acest lucru nu se va reglementa, Serviciul de Asistenţă, al Baroului de Avocaţi Giurgiu nu va mai emite împuterniciri avocaţiale prin care să desemneze avocaţi în cauzele penale unde asistenţa juridică este obligatorie. “Excepţie de la această primă măsură o va reprezenta solicitarea de a se desemna avocat în cazurile de: omor, tâlhărie în formă agravantă şi viol în formă agravantă”, a mai spus Sergiu Bratu. “Dacă după un termen de alte 2 săptămâni lucrurile vor rămâne neschimbate, desemnarea asistenţei juridice din oficiu va fi sistată în totalitate pentru toate cazurile, fără nicio excepţie. Conform celor arătate mai sus decanul Baroului Giurgiu a solicitat pentru 26 martie, Curţii de Apel Bucureşti, o audienţă la preşedintele UNBR, în care i-a adus la cunoştinţă acestuia situaţia existentă la instanţele de judecată din Giurgiu.

Florian Tincu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here