Pentru o mai bună informare a opiniei publice şi pentru recunoașterea cazurilor de gripă aviară și pseudopestă aviară am primit recent la redacție un material semnat de  dr. Boghina Florin, ANSVSA Giurgiu. Conform acestuia Boala de Newcastle sau  Gripa aviară afectează efectiv toate păsările domestice sau sălbatice ,  dintre pasarile domestice, cele mai devastatoare îmbolnăviri fiind întâlnite la găini și curci.

Sursele  de infecție sunt : păsările acvatice (sălbatice și domestice) sunt considerate rezervor natural de virusuri ale influenței aviare, iar infecția pasarilor domestice se realizeaza prin: –      Contact indirect prin adăposturi, habitat (chiar luciu de apa pe care pot poposi pasari salbatice migratoare infectate), furaje, apa, vehicule si echipamente, haine si incaltaminte, sau chiar instrumentar și ace de seringa contaminate; –      Contact indirect prin vizitatori, comercianti, furnizori de furaje, sau veterinari ce au fost anterior în contact nemijlocit cu păsări bolnave. Perioada de incubație este de 3-7 zile.  Păsările tinere pot prezenta manifestări nervoase.

         Pseudopesta aviară sau Boala de Newcastle nu afecteaza omul, dar este una dintre cele mai grave boli infecțioase si contagioase ale păsărilor, provocând pierderi. Indicele de mortalitate este de 90% din efectiv. Boala  se exprimă prin tulburari digestive, respiratorii si nervoase, singulare sau asociate. Tulburările generale se instalează progresiv și sunt traduse prin hipertermie (43-44 grade C), somnolenta, stare tifică, anorexie și accelerarea respirației.

În cazul apariției semnelor de boală, mortalități la galinacee si palmipede, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgenta medicul veterinar de liberă practică, împuternicit.

 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. Boghina Florin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here