Tot mai multi producători auto prezenți și în România recheamă mașinile la service-uri ca să repare o problemă ce le-ar putea fi chiar fatală pasagerilor.

După ce deunăzi anunțam că firma constructoare de mașini Toyota face o astfel de solicitare, iată că acum este vorba de alți doi coloși auto. Problema este a anumitor tipuri de air-baguri produse de cea mai mare companie de profil la nivel mondial. Scandalul a izbucnit după ce în Statele Unite defecțiunea a provocat 3 morti și peste 100 de raniti. În caz de impact, airbag-urile explodează și aruncă înspre pasageri bucăți de plastic care i-ar putea răni grav sau chiar omorî, susțin experții auto.

Pilot în Armata Statelor Unite, Stephanie Erdman a fost mutilată pe viață de explozia unui airbag cu probleme. În situația ei sunt 100 de persoane, potrivit autorităților americane care se ocupă de siguranța circulației. În 3 cazuri deznodământul a fost însă tragic – oamenii au murit înjunghiați de bucățile propagate de airbag-urile defecte.

Când se produce impactul și se declanseaza air-bag-ul, din cauza umezelii, capsa pirotehnică ce declanșeaza capacul airbag-ului în caz de accident nu funcționeaza corect. Iar în deschidere, perna cu aer poate sparge capacul airbag-ului și resturile pot răni grav șoferul și pasagerul.

Mașinile sunt chemate în service pentru înlocuirea capsei pirotehnice a airbagului frontal. Acesta este airbagul frontal care se scoate de pe masina, iar capsa pirotehnică este poziționata în spatele airbag-ului. Prin aceste patru șuruburi, se desfac, se scoate capsa pirotehnica și se montează una nouă„, explică Aurelian Bulgaru, manager service auto.

Cei de la BMW au anunțat că toate modelele Seria 3 din România, fabricate între luna mai 1999 și luna august 2006, pot avea această problemă la airbag-uri. Deși nu au existat victime pana acum, compania germana va schimba toate piesele respective, asa ca proprietarii sunt asteptati la orice service de marca. Specialiștii BMW au identificat până acum în Romania 277 de mașini.

Și Toyota, după cum anunțam anterior,  și-a anunțat 41 de clienti să vină la service cu modelul Yaris, după ce în primăvara a făcut același lucru și pentru peste 100 de mașini Corolla. Reparația durează 30 de minute și se face pe cheltuiala producătorului.

Sunt si 21 de masini Honda, modelele CR-V si Stream din 2002-2003. Cei de la Ford sustin ca masinile lor din Romania nu sunt afectate. Pe langa acestea, la nivel mondial, alte marci echipate cu airbaguri Takata sunt Nissan, Mitsubishi, Mazda, Subaru si Chrysler. Pana acum reprezentantele de la noi ale acestor branduri nu au anuntat existenta unor modele cu probleme si in Romania.

Redam integral răspunsul BMW privind probleme la autoturismele Seria 3 1999 – 2006

„În cazul acțiunii tehnice pentru airbag-urile Takata 3 am identificat 277 automobile BMW Seria 3 cu producție între 05/1999 și 08/2006 (Acțiunea de rechemare în service afectează toate modelele BMWSeria 3 produse în acest interval). Este vorba însă de o acțiune la care BMW și-a asumat voluntar schimbul componenței la sistemul de airbag pentru a elimina orice potențiale riscuri, deși nu au fost indentificate incidente care pot fi asociate cu această posibilă defecțiune.

Pentru că suntem conștienți că sunt foarte mulți posesori ai acestui model care au importat mașina second hand din Europa de Vest și ale căror date de contact nu se pot regăsi în baza de date, avem în lucru o pagină de web dedicata prin care orice client poate verifica gratuit, prin completarea unui formular, dacă mașina lui se supune unei astfel de acțiuni sau nu. De asemenea urmărim și alte metode prin care îi putem contacta.

Clientul trebuie să știe că până acum nu au fost semnalate incidente la marca BMW care pot fi asociate cu această posibilă defecțiune. Operațiunea de remediere în service este rapidă, durează aproximativ o oră și costurile sunt integral acoperite de BMW. Orice posesor al mărcii se poate adresa celui mai apropiat service autorizat pentru a verifica gratuit dacă mașina lui se supune unei astfel de acțiuni sau nu.”