abator-silviu-mateiCarne stricată scoasă la consum, evaziune fiscală, muncă la negru, autorizații nașpa…sunt doar câteva din neregulile înregistrate în ”ograda” DSVSA Giurgiu.  

După ce cu circa două luni în urmă  DSVSA Giurgiu era   zguduit de un scandal provocat în urma  cazului  doctorului  Mitran Fănel, șeful Servicului Antifraudă (!?) din această instituție,  prins cu o mașină a Direcției  Sanitar Veterinare în care se aflau cantități importante de produse a căror proveniență  nu a putut-o justifica , în timp ce se întorcea  dintr-un control  făcut agenților economici din Târgul Bolintin Vale  marți 8 decembrie,  Direcția Sanitar Veterinară Giurgiu  a fost  din nou  personaj principal  într-un control al poliţiştilor din I.P.J. Giurgiu  (Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Serviciul de Acțiuni Speciale) care , cu sprijinul specialiștilor din cadrul A.N.S.V.S.A. București și I.T.M. Giurgiu,  au organizat pe raza județului Giurgiu o acțiune pe linia achiziționării și abatorizării animalelor, precum și a combaterii muncii la negru.

 Cu ocazia controalelor efectuate la două societăți comerciale de profil din orașul Mihăilești au fost identificate  11 persoane fără contracte de muncă, 12 tone de carne deținute fără documente legale de proveniență și 25 de animale vii,  fără documente care să ateste proveniența și trasabilitatea lor.

        Celor prinși le-a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de  muncă la negru , fiindu-le aplicate două  sancțiuni contravenționale în valoare totală de 10.000 lei. Dar asta nu a fost tot…

 Tone de carne stricată ambalate în casolete

 Totodată s-a dispus ridicarea în vederea confiscării a cantității de 12 tone carne și indisponibilizarea a 25 de bovine, pentru care administratorul societății comerciale trebuie să prezinte acum documentele în vederea stabilirii trasabilității animalelor.  De asemenea, conform aceluiași comunicat , în cursul zilei de marţi, în locaţia din Mihăilești  au fost sacrificate 32 de vite pentru care nu existau documente de provenienţă (paşaport pentru animale, crotalii de identificare sau documente sanitar veterinare).

Poliţiştii au mai găsit și 11 bovine vii, fără crotalii de identificare şi alte 53 de animale (opt ovine şi 45 de bovine) fără documente de identificare.

 Către cine  mergea carnea stricată

 Ulterior dintr-un alt comunicat am aflat că această carne era expirată (refuzată de comercianţi),  și că ea fusese amestecată cu carne proaspătă și pusă la casolete urmând  a fi scoasă din nou la vânzare în supermarketurile din Capitală ( Billa, Carefour, Ocean) și nu numai… Conform unuia dintre cele două comunicate, poliţiştii au găsit în abator  patru tone de carne degradată ţinute în spaţii frigorifice neautorizate şi două tone de carne depozitate într-o autoutilitară, staționată în curtea abatorului.

 Cine sunt proprietarii

 Sursele noastre ne-au mai relatat faptul că bănuite în acest caz sunt  cele două abatoare din orașul Mihăilești, unul aparținând unui libanez  (Akram), firma având acum denumirea de Spring Food, după ce ea s-a numit o vreme ”Akro Marco”. Celălalt  proprietar de abator  spre care se îndreaptă bănuiala pare a fi o cunoștință mai veche a noastră, Elias El-Khoury  din   S.C.  AVICOLA  Mihăilești  SA , cel ce i-a adus senatorului Niculae Bădălău  un dosar într-un caz  de evaziune, ce nici în prezent nu a fost limpezit.  Abatoarele erau destinate sacrificării ovinelor și bovinelor.  Tot pe surse am aflat că multe dintre tăieri ar fi fost făcute doar noaptea , multe dintre ele tocmai pentru a nu putea fi fiscalizate. Apar totodată o serie de semne de întrebare deoarece abatorul nu a fost o vreme nici măcar  autorizat , el necorespunzând din punct de vedere igienico sanitar veterinar.

Directorul DSVSA Giurgiu, dr. Liviu Florescu ne declara faptul că în momentul în care o astfel de  unitate precum abatorul Mihăilești este autorizat agentul economic trebuie să cunoască legislația în domeniu . El  să declare numărul de schimburi în care sunt sacrificate animalele în timp ce medicul veterinar trebuie să ia parte la activitatea de sacrificare a animalelor pe perioada anunțată de agentul economic. Liviu Florescu bănuiește  faptul că agentul economic tocmai de asta făcea tăierile pe timp de noapte pentru ca medicul veterinar să nu știe și să nu ia parte la aceste activități ce nu erau făcute conform regulilor sanitar veterinare, reguli amintite mai sus.       

Cine răspundea din punct de vedere sanitar veterinar

 Cel care acorda autorizări abatoarelor în județ este dr. Șerban Claudiu , un personaj care la un moment dat a deținut  la rândul său, funcția de director al DSVSA Giurgiu. În prezent abatorul , sub noul său nume de ”Spring Food”, a primit autorizație  pe perioadă nedeterminată,  până la finele acestui an.

Răsplătiți cu …”atentate” la sănătatea noastră

 În concluzie, atentatele  sunt  în cazul de față de natură alimentară. După cum ați constatat din comunicatele primite  și redate de noi mai sus, consumatorilor li se livrează adevărate ”bombe” sub forma  casoletelor  cu carne…Un mod cinic al proprietarilor celor două abatoare controlate de polițiști ,  de a-i trata pe cei care i-au găzduit,  oferindu-le chiar  și o țară. Ne întrebăm legitim, de altfel, dacă acești cetățeni arabi, în țările din care provin, ar avea curajul de a face astfel de ”atentate” și ce ar păți dacă ar fi prinși de către autorități? Cu siguranță nu ar plăti doar 10.000 de lei amendă , ci și-ar pierde  Capul…  La modul propriu!

(Redacția)