Ziarul Capital scrie în numărul din 8 octombrie faptul că  Astra Asigurări  ar putea fi obligată să plătească o despăgubire de peste 20 de milioane de euro către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în contul firmei Romstrade, deţinută de Nelu Iordache, firmă aflată în prezent în insolvenţă, în timp ce patronul ei este în continuare după gratii.

Șerban Bușcu scrie despre faptul  că Astra , cu lichidităţi aproape zero şi o nevoie de capital suplimentar de aproape 100 de milioane de euro, nu ar fi capabilă să achite această sumă sumă. În data de  10 octombrie,  Judecătorii Curţii de Apel urmează să se pronunţe asupra solicitării CNADNR privind  despăgubirea în valoare de 93 de milioane de le (peste 20 de milioane de euro) pe care Astra Asigurări  o are de  achitat către compania de stat, în contul Romstrade.  Conform  aceleiași  surse pe fond, instanţa a dat câştig de cauză CNADNR -ului, respingând argumentele aduse de Astra pentru neplata despăgubirilor. Datoria provine din executarea mai multor poliţe de asigurare de bună execuţie încheiate de Romstrade la Astra Asigurări. Suma cerută de CNADNR, care a solicitat în instanţă şi instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri şi conturi  aparţinând companiei Astra, este mult prea mare comparativ cu disponibilităţile asiguratorului.

Autorul articolului mai precizează că potrivit unei sentinţe pronunţate de Tribunalul Bucureşti  anul trecut , sursa litigiului dintre Astra şi CNADNR este un contract de modernizare a unui tronson din DN 67 C, între Bengeşti şi Sibiu. Contractul a fost semnat în 2008 când  firma Romstrade s-a angajat să termine lucrarea într-un anumit termen. Pentru a se asigura că Romstrade îşi îndeplineşte obligaţiile, CNADNR a impus, prin contract, plata unei garanţii de bună execuţie în valoare de 10% din costuri. Ulterior, legea fiind modificată, Romstrade a avut posibilitatea de a garanta buna execuţie nu cu bani ci cu ajutorul unor poliţe de asigurare. În acest sens, Romstrade a încheiat mai multe contracte cu Astra, pentru o garanţie de bună execuţie în valoare totală de 93 de milioane de lei. După ce Romstrade a intrat în insolvenţă şi nu a mai reuşit să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Drept urmare, CNADNR a solicitat Astra plata sumelor aferente contractelor de garanţie. Astra a refuzat invocând, în principal două motive şi anume neplata primelor de asigurare de către clientul Romstrade şi, respectiv, faptul că CNADNR nu a reuşit să pună la dispoziţia asigurătorului o evaluare corectă a daunelor. Ulterior, Compania de Drumuri s-a îndreptat în instanţă pentru recuperarea sumei şi a avut câştig de cauză, pe fond, la Tribunalul Bucureşti. 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.