SfStefan

SFÂNTUL ŞTEFAN era un tânăr  frumos, cu un suflet deosebit. bun orator și un remarcabil psiholog. El  deținea un sentiment religios excepţional de puternic. Extrem de consecvent, Sf. Ștefan ceea ce rostea prin cuvân îndeplinea prin faptă. Sfantul Stefan era de neam ales si provenea din semintia lui Avraam. Numele lui este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna „coroana”, „ghirlanda”, „cununa”.

Sfantul Stefan era de neam ales si provenea din semintia lui Avraam. Numele lui este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna „coroana”, „ghirlanda”, „cununa”.

Sfântul Ștefan l-a cunoscut bine pe Hristos, iar școala și-a făcut-o la picioarele Mântuitorului. Datorită credinței sale, Sfântul a putut săvârși minuni și semne mari.

Misiunea Sfantului Stefan era aceea de a demonstra ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita ravnei si credintei sale, Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a savarsi minuni.

SFÂNTUL ŞTEFAN a predicat învățăturile lui Iisus și a atras atenția fariseilor, astfel că a fost condamnat la moarte, prin uciderea cu pietre, de autoritățile iudaice din Ierusalim, fiind primul martir creștin.
Împotriva acuzațiilor de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu, SFÂNTUL ŞTEFAN s-a apărat printr-un lung discurs la adresa celor care îi doreau moartea. „Cum au fost părinții voștri așa sunteți și voi! Pe care dintre prooroci nu i-au prigonit părinții voștri? Și au ucis pe cei care au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept ai Cărui vânzători și ucigași v-ați făcut voi acum. Voi care ați primit Legea întru rânduieli de la îngeri și n-ați păzit-o!” (Faptele Apostolilor VII, 51-53).

Privilegiu unic al Sfântului Ştefan, care a primit sfânta mucenicie, seamănă izbitor cu drama de pe Golgota. El stă în fruntea nenumăraților martiri care au mărturisit credința din Hristos ca fiu al lui Dumnezeu.

SFÂNTUL ŞTEFAN. Se spune că, în timp ce în el se aruncau pietre, ceva mai departe priveau, dându-i puterea de a suferi cu demnitate acest martiriu, Maica Domnului, însoţită de Sfântul Ioan. Pe colina de la capătul Văii Iosafat, la biserica ridicată în cinstea Sfântului Ştefan, vin şi se roagă în fiecare an creştini din toată lumea. Iar în apropierea bisericii se află una dintre cele şapte porţi ale cetăţii, cu numele Sfântului, poarta prin care a fost scos din cetate şi ucis cu pietre. Credincioşii bisericii noastre au un cult deosebit pentru Sfântul Ştefan. Numeroase biserici au ca hram pe Sfântul Ştefan, iar creştinii, atât bărbaţi, cât şi femei, poartă cu mare cinste numele Sfântului.

Din anul 560, osemintele lui SFÂNTUL ŞTEFAN se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma.

Obiceiuri şi tradiţii 

O veche tradiţie, împlinită în ziua praznicului, se referă la icoana care-l înfăţişează pe mucenicul martir: creştinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană cu Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi.

Se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachetele cu mâncare se împart şi persoanelor tinere, care poartă numele primului mucenic Ştefan.

De asemenea, de SFÂNTUL ŞTEFAN, se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe SFÂNTUL ŞTEFAN prin fapte bune. Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.

În ziua praznicului, este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie.

O veche traditie spune ca de ziua Sfantului Stefan este bine sa aducem in casa icoana care-l înfatiseaza pe acest martir, sfântul ajutandu-i pe crestinii care au probleme de sănătate, dar si pe cei care se judeca de multa vreme cu alte persoane.

În traditie se mai spune ca pentru sporul casei si sanatatea rudelor bolnave sau pagubite este bine ca in 27 decembrie sa daruim icoana Sfantului Stefan sau o candela noua, aprinsa.

In aceasta zi, in biserici se pomenesc crestinii care au murit in imprejurari dramatice si se impart pachete cu alimente celor care poarta numele Sfantului Stefan.

Avand harul divin al minunilor, care-i insoteau adesea propovaduirile, Sfantul Stefan a starnit mania autoritatilor iudaice, care l-au chemat la judecata in fata Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzandu-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea, dar si de faptul ca strica Legea lui Moise.

In fata Sinedriului, Stefan si-a prezentat argumentele sale solide din scripturi, aratand ca legea se implineste prin Hristos, adica prin Mesia, cel prezis de profeti, dar nu a reusit sa-i convinga pe judecatori, fiind alungat din cetate si lovit cu pietre.

Prabusit sub povara bolovanilor aruncati asupra lui, Stefan a avut totusi puterea ca, inainte de a muri, sa ceara iertare pentru ucigasii lui: „Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta”.

Sfantul Stefan a fost ucis cu pietre in valea lui Iosafat. Avand in vedere ca in vremea aceea cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau a fost scris „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”, pentru ca el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

 

Peste 450.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Stefan

Peste 450.000 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Stefan, cei mai multi fiind barbati – 330.256, iar cele mai raspandite nume sunt : Stefan , Istvan , Fanel , Fanica , Stefanel , Stefanut , Fanuta , Fane  si Stefanus (4).

Un număr de peste 120.000 de femei poarta nume derivate din Stefan, cele mai multe numindu-se Stefania , Stefana, Fanica , Fanuta  si Fana.