Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu, va derula, la nivel local, pentru marcarea Zilei Naţionale fără Tutun, atât activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, cât şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Acţiunile ce au ca temă: „Ajută–mă să cresc!”, se vor desfăşura în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu,  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu – Biroul Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu. Pe parcursul activităţilor, specialistul CPECA Giurgiu va discuta despre condiţiile care favorizează consumul de tutun şi anume, factorii de risc ce contribuie la creşterea probabilităţii ca o persoană să dezvolte o problemă de comportament în acest sens, fiind vorba în special despre copiii care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Astfel, fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun  şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. Totodată, vor fi purtate şi discuţii cu privire la factorii de protecţie importanţi pentru o viaţă sănătoasă, cum ar fi, promovarea educaţiei prin valori şi atitudini pozitive. De aceea, exemplul personal al părinţilor nefumători este cel mai bun mijloc pentru a convinge copiii să nu fumeze.

Conform datelor statistice ale Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Giurgiu, în România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor. Efectele negative ale fumatului nu se limitează  la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650000 victime; dintre acestea, 80000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here