2012_12_11_titus corlatean si diplomatii premiati1_rszÎn fiecare an, în luna septembrie se sărbătorește Ziua Diplomației Române, data fiind stabilită de ministrul de externe. Organizarea acestei zile a fost instituită încă din anul 2005, prin Legea 269/2003 privind Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României, art. 61. 

 Ziua Diplomației Române s-a sărbătorit până acum la 1 septembrie, în preajma Reuniunii Diplomației Române, organizată anual de Ministerul Afacerilor Externe, eveniment dedicat Corpului diplomatic și consular român, fiind un bun prilej pentru evaluarea activității diplomatice desfășurate în ultimul an și pentru stabilirea principalelor direcții de acțiune pe termen mediu și lung. La acest eveniment participă înalți demnitari ai statului român: președintele României, prim-ministrul, președinții Senatului și Camerei Deputaților, membri ai Guvernului și ai Parlamentului, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, șefii de misiuni diplomatice ai României, consuli generali, directorii institutelor culturale românești, reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat la București, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic și de afaceri, mass-media. Agenda cuprinde cele mai importante teme de politică externă din ultimul an de activitate al diplomației românești, precum și provocările cu care se confruntă corpul diplomatic și consular al României în funcție de transformările din mediul politic internațional.

În cadrul reuniunii, sunt acordate ordine și medalii diplomatice membrilor corpului diplomatic și consular al României pentru contribuții meritorii la afirmarea diplomației românești pe plan internațional, în conformitate cu prevederile art. 62 din legea amintită mai sus.

Așa cum notează AGERPRES , Reuniunea Diplomației Române  de anul trecut  a fost organizată în perioada 27-29 august , la care  invitații speciali au fost: Catherine Ashton (Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene), Natalia Gherman, (viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova) și Maia Panjikidze ( ministrul de externe al Georgiei).