Așa cum vă anunțam în ediția print a publicației noastre, Jurnal giurgiuvean, vineri 24 ianuarie în municipiu a avut loc un spectacol aniversar dedicat Unirii Principatelor Romane – 24 ianuarie 2014 –ce a avut loc la Ateneul Nicolae Bălănescu, Giurgiu. Un moment interesant al acestui emoționant eveniment ce se pare că se pierde, de la an la an, în negura uitării , a fost în cuvântul rostit de dr. Cosmin Ștefan Georgescu , pe care-l redăm în rândurile de mai jos:

Bine ați venit, oameni buni, la Divanul Ad-Hoc al Giurgiului. Suntem în sânta zi de 24 Ianuar a anului 2014. Ați venit în aula Ateneului Nicolae Bălănescu , conduși de dorința lăuntrică de a vă întâlni cu cel care acum vă este în fața sufletelor, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Vă mulțumesc că m-ați ales Domn la numai 24 de zile, care au fost câte 24 de ore ale unei singure zi, dupa investirea mea în Moldova. șsa cum Socrate s-a apărat în fața atenienilor înainte de a își sorbi otrăvitoarea licoare verde a cucutei, tot astfel, eu, mă simt dator să vă lămuresc în privința destinului meu.
A înțelege e mai important decât a ști. Am fost acuzat că am secularizat averile mănăstirești, dar de fapt eu am redat țării un sfert din suprafața ei forestieră și agrară, renunțănd la tutela financiară a Greciei, acoperită religios prin muntele Athos.
Nu am confiscat, ci am plătit Greciei aceste terenuri, scăzând impozitele neachitate statului român. Pe preoții noștrii i-am iubit întotdeauna fiindcă ei au ținut neamul viu și au aprins candela libertătii, altfel cum aș fi putut eu îndura coroana de spini a exilului , dacă nu eram creștin ?
Am impus legea învățământului, într-o tară pe jumătate analfabetă. Învățământul primar obligatoriu a însemnat renașterea culturală a României. Legea agrară, prin împroprietărirea țăranilor mi-a adus mulți dușmani în randul celor avuți, dar am câștigat dragostea pălmașilor, a truditorilor gliei, a celor cu mâinile tăiate de pir și pălămidă. Moș Ion Roată, țăranul înțelept și cu bun simț natural și nu format educațional , este arhetipul rural al românului. Întotdeauna țăranii mă vor susține în Domnia mea, fiindcă mi-am însușit interior cuvintele lui Kogălniceanu: ,,La vremuri noi, oameni noi. Fă ca legea să fie tare, dar tu să fii bun și blând, mai ales cu aceia față de care mai toți domnii trecuți au fost răi sau nepăsători,,.
Am adus prima cale ferată din România, din capitala țării, Bucureștiul până în inima Dunării, la Giurgiu, pentru a face astfel legătura cu întreaga Europă. Mi s-a reproșat că am apelat la o companie străină, dar cine ar fi putut iniția drumul de fier fără o expertiză temeinică în spate ? Mi s-a reproșat că am introdus impozit pe toate mărfurile portuare importate sau exportate, dar cum aș fi putut spori bugetul de stat ? Economiștii au observat că a scăzut producția agricolă prin fragmentarea pământului oferit țăranilor și prin reducerea bazei materiale, deoarece cei improprietăriți nu erau avuți. Este adevărat, dar în valoare absolută, românul a dus-o mai bine, deoarece repartizarea recoltei a fost uniformă, justă, echitabilă.
Am introdus Codul Civil și Penal dupa filomul francez al lui Napoleon. Țara s-a supus unor legi dure, dar drepte. Fiind magistrat, am fost înainte de orice jurist, adică am iubit dreptatea și nu o dată am dat bani pentru salvarea unor oameni chiar dușmani ai mei, care nu aveau cu ce să-și plăteasca obligațiile financiare. Am aplicat spiritul mai mult decât litera legii și aceasta mi-a servit nu numai pe plan intern, ci și extern, unde o singură virgulă din tratalele și convențiile internaționale mi-a fost suficientă pentru a alege doi Domni în aceeasi persoană, Alexandru Ioan Cuza.
Vin din exilul în care nu am mai fost primit în granițele României Unite pe care am creat-o pentru a vă cere iertare pentru toate neînțelegerile timpului trecut, lămurite însă de istorie.
Pentru trădare, pribegie și nerecunoștință, eu v-am iertat de mult!

5 COMENTARII

 1. La cele aratate de dl.dr.Cosmin Stefan Gheorghiu ,as adauga si Reforma Armatei,initiata prin Legea Organizarii Armatei,emisa la 27 noiembrie/9 decembrie 1864,prin care s-au pus bazele armatei romane moderne.Doua zile de 24 ianuarie mi-au ramas intiparite in minte ca doua momente de referinta.
  24 ianuarie 1959…
  Veneam pe str.Olari,de la Scoala nr.4,iar dna.diriginta,profesoara de Geografie Maria Stanculescu,ne spusese ca in centru va fi mare sarbatoare.Intr-adevar,la „Farfurie”se adunasera sute de giurgiuveni,care se prinsesera in hore concentrice in jurul Turnului,cantand si dansand Hora Unirii.S-ar putea ca dl.profesor Breazu sa detina in arhiva Muzeului Judetean niste fotografii de la acel eveniment!?
  24 ianuarie 1989…
  Ziarele „Scanteia”si „Romania Libera”erau pline cu fotografii si omagii aduse „conducatorului iubit”,cu prilejul zilei de nastere din 26 ianuarie,iar despre Mica Unire erau doar cateva randuri.Cand am intrat la prima ora de curs intr-o clasa din Academia Militara,dintr-un impuls launtric am soptit primele doua versuri din Hora Unirii.In acel moment ,studentii au preluat melodia ,la inceput mai incet,si apoi din ce in ce mai tare.Unul dintre ei a deschis usa salii de clasa si in scurta vreme s-au deschis toate usile salilor de clasa de pe palierul respectiv si toti studentii au iesit pe hol cantand Hora Unirii.Cand eram pe la jumatatea versurilor,a aparut secretarul de partid,care s-a dovedit a fi un om „cu scaun la cap”,ne-a lasat sa terminam toate strofele,ne-a tinut o alocutiune despre Unirea Principatelor,apoi ne-a rugat frumos sa intram in clasa si sa reluam orele.
  De remarcat ca aceasta „minirevolta cu iz patriotic”a fost trecuta sub tacere,nimeni nu a fost admonestat,nimeni nu a fost pedepsit,ca si cum nici n-ar fi fost.

 2. In mod normal ,n-ar mai trebui sa-i raspund giurgiuveanului „pm”,(literele mici ii apartin),care vad ca are o idee fixa (cei cu idei fixe sunt etichetati intr-un anumit mod in limbaj popular),dar pentru stabilirea adevarului „istoric” fac urmatoarea precizare.
  Episodul la care se refera respectivul a avut loc la 24 ianuarie 2011,cand presedintele Basescu a fost huiduit la Iasi,pe timpul intonarii Imnului National,fapt reprobabil,ca si in acest an,tot pe 24 ianuarie,tot la Iasi,tot pe timpul intonarii Imnului,cand au fost huiduiti politicienii veniti de la Bucuresti,printre care si Antonescu.In ceea ce ma priveste,eu am fost la Iasi o singura data,in 1965,intr-o vacanta de la Scoala Militara de Aviatie din Buzau(de care sunt foarte mandru ca am absolvit-o,precum pilotul Iovan),cand m-am intalnit timp de o ora cu o fata minunata,o fosta colega de la „Ion Maiorescu”,pe atunci studenta in anul intai la facultatea de Chimie.
  Intr-un fel, eu ii multumessc giurgiuveanului „pm”,fiindca mi-a adus aminte de un episod frumos din viata ,in care am intalnit-o pentru ultima data pe cea mai desteapta colega pe care am avut-o vreodata,o giurgiuveanca de pe str.Eroilor ,dar n-a fost sa fie,drumurile noastre s-au despartit,ne-am ales profesii si drumuri complet diferite,paralele,”c-asa e viata”,dupa cum rezulta din versurile unui Imn al Aviatorilor,pe care pilotul Adrian Iovan ar vi vrut sa-l auda atunci cand a aterizat in ceruri:
  „Trage MIG-ul,dehuseaza-l ,da-i motor!
  Pe la poarta mandrii mele vreau sa trec in zbor,
  De-oi gasi-o suparata,fratilor va jur,
  C-o sa-i fac o vrie-n poarta si pe plan s-o fur!
  R.Aviatia ,da senzatia …
  Si te-nvata sa traiesti,
  C-asa e viata,
  Aviatia ,da senzatia …
  Si te-nvata sa iubesti.
  La mormant nu-mi trebuie lacrimi,
  Lacrimi omenesti……………”
  Cine a avut prilejul sa se ridice in vazduh,si sa vada lumea de sus (la propriu),are alta perceptie asupra vietii,stie ca va veni o vreme cand nimicniciile si maririle lumesti,ambele deopotriva,se vor transforma in pulbere…

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.