În favoarea susţinerii  proiectului Lucrări de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din municipiul Giurgiu,  primarul Nicolae Barbu,  menţiona în ultima sa conferinţă de presă: Este un proiect pentru anveloparea blocurilor vechi, cu finanţare europeană pe programul 2007 -2013. Pentru municipiul Giurgiu este primul proiect şi cuprinde 570 de apartamente din Cartierul Policlinică. Timpul nu ne mai permitea să amânăm această urgenţă întrucât trebuie să aprobăm azi indicatorii şi studiile necesare ca să putem depune proiectul în primăvară. Va fi o finanţare de 60% din fonduri europene nerambursabile şi 40% din fondurile Primăriei şi ale Asociaţiilor de locatari. Locuitorii Cartierului Policlinică s-au încadrat datorită veniturilor medii pe familie în procentul de a suporta doar 20% din aceste costuri, întrucât au venituri medii cuprinse între 150 şi 300 de euro/familie. Această anvelopare înseamnă practic reabilitarea energetică totală a blocului: se reface acoperişul, se repară subsolurile, se izolează exteriorul blocului, se înlocuiesc ferestrele etc. Acolo unde locuitorii blocurilor

şi-au făcut deja pe cont propriu astfel de lucrări, şi se constată că apartamentele nu îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea Certificatul Energetic se vor reface lucrările respective tot prin acest proiect. Să ştiţi că pe piaţa liberă pentru un astfel de certificat cetăţea-nul plăteşte 200 de euro!

Fac şi pe această cale,  apel  către toţi cetăţenii municipiului,  să-şi facă documente pentru a intra pe acest proiect de anvelopare. Oamenii trebuie să ştie că la început nu plătesc niciun ban. Plăteşte doar Primăria şi Asociaţiile de proprietari, care vor recupera ulterior banii din fondul de rulment al Asociaţiei, sau vom găsi împreună alte soluţii. Din păcate, am constatat că Asociaţiile de locatari nu îi informează pe cetăţeni despre iniţiativa Primăriei! Oamenii trebuie să ştie că un bloc anvelopat intră în Categoria A sau B a Certificatului energetic, şi astfel le vor scădea cheltuielile cu întreţinerea şi le va creşte confortul din locuinţe. Proiectul, a mai spus Nicolae Barbu, este în prima fază, aceea  de depunere a lui, pentru accesarea fondurilor europene. La nivel naţional toate primăriile care au depus până acum astfel de proiecte au câştigat finanţare, iar noi fiind la primul proiect vom câştiga cu siguranţă.

Heliade CĂLIN

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.