Angajat de doar trei săptămâni  pe post de ”parchetar”, la Ocolul Silvic Ghimpaţi, Ştefan Bădilă s-a  pus pe treabă, dar nu conform fişei postului , cum ar fi procedat orice om fericit că a găsit un loc de muncă. Din prima zi Bădilă  a căutat-o ,  cum se zice,  cu lumânarea!  Parchetarul nostru nu a dat foc la pădure, el doar a vândut lemnele pădurii, însă  ilegal, pentru ca alţii să le dea foc.

Sâmbătă seara poliţiştii din Ghimpaţi au depistat nişte cetăţeni care descărcau lemne dintr-un tractor, sosiți în urma unor informaţii conform cărora cineva urma să fură lemn din pădurea Letca Nouă. După ce au solicitat actele de provenienţă a materialului lemnos, polițiștilor  nu mică le-a fost mirarea când au constatat că lemnele erau descărcate la altă adresă, nicidecum la adresa şi persoana pe numele cărora era făcut avizul de expediţie!?  La verificarea documentelor, cel care însoţea tractorul încărcat cu cei 8 mc de material lemnos s-a dovedit a fi chiar fiul parchetarului,  Adrian Bădilă.  Acesta împreună cu tractoristul Marin Ivan au distribuit lemnele mai întâi lui Petre Apostol din Letca Nouă, căruia i-au vândut 2 mc cu suma de 640 de lei, următoarea oprire făcând-o în comuna Ghimpaţi, la numitul Ştefan Robert Rondir,  căruia , pentru că îl ştiau mai cu dare de mână, i-au vândut  2 mc de lemne, dar de data aceasta  cu 700 de lei. Următoarea staţionare cei doi au avut-o în satul Copaciu, la numitul Aurel Negru, căruia îi mai dusesesă 2 mc de lemne, vineri seara (5 septembrie). Acum urmau să-i descarce încă 2 mc. Pentru lemnele primite Aurel Negru trebuia să plătească 1.500 de lei, dar cum Adrian Bădilă are suflet mare, i-a vândut lemnele în două tranşe, încasând 900 de lei vineri seara, urmând ca diferenţa de 600 de lei să o primească atunci când o avea omul, în funcţie de posibilităţi!

Fără a căuta să-i absolvim de vină pe parchetar şi pe fiul acestuia,  dar  vinovați sunt  şi cei care au cumpărat lemnele , fără documente legale,   respectiv un aviz de însoţire a mărfii, factură sau bon fiscal, după caz. Pentru mai multe informaţii legate de acest caz l-am contactat telefonic pe domnul Romeliu Păun,  şeful Ocolului Silvic Ghimpaţi, de la care am aflat că într-adevăr parchetarul Ştefan Bădilă este cercetat de poliţie, și că, în conformitate cu fişa postului , acesta nu avea atribuţiuni de comercializare a lemnului.

Despre această situaţie care strică într-o oarecare măsură  imaginea bună a locuitorilor din comuna Ghimpaţi, l-am contactat telefonic şi pe primarul comunei ,Constantin Cărăpănceanu, care ne-a spus:  Aş fi preferat să mă sunaţi şi să mă întrebaţi despre proiectele în derulare, despre problemele cu care ne confruntăm, legate de formularistica greoaie care ne împietează bunul mers în desfăşurarea accesării fondurilor pe programe europene. Despre ce m-aţi întrebat acum, ce să vă spun ! Că regret că astfel de oameni strică imaginea bună a comunei?  Am auzit de asemenea că poliţia cercetează acest caz. Îmi este greu să mă antepronunţ, dar dacă cineva este vinovat, justiţia să-şi facă datoria. Sunt convins că astfel de cazuri nu ar fi avut loc dacă la nivelul de Ocolului Silvic ar fi existat un mod mai riguros de distribuire spre vânzare a lemnelor de foc. Spre exemplu cetăţeanul care doreşte să cumpere lemne să depună mai întâi o cerere la Ocolul Silvic din Ghimpaţi, să plătească la casieria ocolului, urmând să-şi ridice lemnele la o dată ulterior. Cel puţin , după câte îmi amintesc eu, cam aceasta era procedura înainte şi în acest fel se elimina orice fel de suspiciune de fraudă –a mai precizat primarul comunei Ghimpați  , Constantin Cărăpănceanu. (I.C.MANDU)