Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv, astăzi dimineaţă, pentru 30 de zile  în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea preventivă şi pentru Gheorghe Paltin Sturdza. Decizia nu este însă definitivă. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au audiat toată noaptea părţile implicate în dosar. Anchetatorii îl acuză pe fiul parlamentarului Viorel Hrebenciuc de constituirea unui grup infracţional, complicitate la cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de pădure retrocedate ilegal, Paltin Gheorghe Sturdza, a fost reţinut joi de procurorii DNA Braşov. Paltin Sturdza a fost scos din sediul DNA Braşov joi, în jurul orei 15.30, cu cătuşe la mâini. El nu a făcut nicio declaraţie.

Potrivit DNA, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi Bengescu Dan Costin, Andrei Hrebenciuc a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos.

Andrei Hrebenciuc a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha. Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău. (Jurnal)

SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei.

Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență.

Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, arată procurorii. „Diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012”, se menţionează încomunicatul DNA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.