06-07-anaf1-lib-15Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal şi a celor care au o avere ce nu poate fi justificată. Metodologia presupune mai multe etape, care vor dura între şase şi 12 luni.

„De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifrauda şi Inspecţia Fiscală scot din piaţă firmele fantomă şi destructurează lanţuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc, cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile”, a precizat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, într-un comunicat de presă al instituţiei.

ANAF a lansat „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal”. În categoria de risc al persoanelor fizice cu risc fiscal intră „proprietarii unor averi afişate semnificative (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate), nejustificate de veniturile declarate”.

ANAF a mai menţionat, în comunicatul citat, că „programul PFRF (privind persoanele fizice cu risc fiscal, n.r.) vizează verificarea veniturilor şi a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât şi procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor. ANAF este o agenţie de aplicare a legii, fără atribuţii în iniţierea şi aprobarea actelor legislative”.

 Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obţin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru eşantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre aceştia se numără asociaţi sau acţionari care au împrumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumpărat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achiziţionat maşini mai scumpe de 25.000 de euro. ANAF a identificat peste 130.000 de cazuri în care diferenţa între veniturile estimate şi cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai puţin de 50.000 de lei. Mai departe, agenţia a stabilit că aproape 5.900 de persoane prezintă un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au făcut achiziţii de proprietăţi imobiliare în intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumpărat în acelaşi interval maşini de peste 75.000 de euro.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Dupa ce seful ANAF a transmis acest comunicat s-a „trezit” unul Cioaba sa zica „stai domnule ca este discriminare”! Dar ce? Manelisti sunt numai tigani, camatari sunt numai tigani, personalitati publice sunt numai tigani ? Nu d-le Cioaba: Evazionistii sunt toti cei care prin diferite metode s-au imbogatit fara a plati impozite si taxe ca toti tiganii, romanii, maghiarii, turcii, albanezii, grecii, etc CORECTI fata de societate!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.