fisc Începând de anul viitor, conform noului Cod Fiscal, Fiscul va şti în fiecare zi dacă românii îşi deschid sau închis un cont bancar, ce operaţiuni fac şi dacă au închiriat o casetă de valori.

Astfel, băncile vor fi obligate să comunice zilnic, nu bilunar ca în prezent, lista persoanelor fizice și a firmelor care deschid ori închid conturi, cu datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură, sau închiriază casete de valori, scriu jurnaliştii de la Profit.ro.

 Noul Cod de Procedură Fiscală impune băncilor ca, începând cu anul viitor, să comunice zilnic organului fiscal central aceste informații. În același timp, este menținută obligația băncilor ca, la solicitarea ANAF, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele și/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum și informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin respectivele conturi.

O măsură care nu va afecta pe cei cu conturi  în care sunt depuse sume considerabile, politicienii, evazioniști, oamenii de afaceri  au conturile în  bănci străine și paradisuri  fiscale. Consortiului International pentru Jurnalistii de Investigatie (ICIJ) dezvăluiau că sute de mii  de persoane printre care personalitati politice si din lumea afacerilor, din 140 de tari, inclusiv din Romania, sunt implicate in evaziunea fiscala, detinand conturi secrete, reiese dintr-o ancheta la scara larga efectuata in ultimele 15 luni . Potrivit ICIJ,  cei care își ascund conturile  sunt adepti fideli ai evaziunii fiscale prin utilizarea companiilor offshore si conturilor secrete.

În documente se arată cum bogatii folosesc structurii offshore complexe, prin care devin proprietarii unor domenii imobiliare impresionante, iahturi, obiecte de arta si alta active, de cele mai multe ori fara sa plateasca impozite pentru acestea si beneficiind de anonimat, lucruri imposibile pentru oamenii de rand.

În scandal sunt implicate si multe banci majore la nivel mondial, inclusiv UBSDeutsche Bank sau Clariden, care au programe agresive pentru a furniza clientilor metode a-si ascunde conturile si companiile in locatii precum Insulele Virgine Britanice si alte paradisuri fiscale.

În concluzie o măsură  formală  așa cum sau dovedit și multe alte măsuri luate de  Fisc, care afectează tot muritorul de rănd, evazioniști epatănd în continuare în timp ce omul de rănd este executat silit sau i se blochează conturile și pentru  datoriile la întreținere.

(Marian TARU)