AcasăActualitateAmenzi substanțiale dacă nu combateți această plantă!

Amenzi substanțiale dacă nu combateți această plantă!

De sâmbătă amenzile minime ce pot fi date pentru nerespectarea Legii ambroziei vor fi majorate.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial, iar această modificare vine chiar în perioada de verificare a terenurilor infestate.

Încă din 2018 există o lege specială pentru distrugerea ambroziei, iar în acest caz sarcina le revine atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. Legea 129/2020 se va aplica de sâmbătă și aceasta prevede creșterea amenzilor minime ce pot fi date celor care nu distrug această plantă deosebit de periculoasă.

Astfel, este prevăzută o amendă de la 1.000 de lei (în loc de 750 de lei, cum e acum) la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și o amendă de la 10.000 de lei (în loc de 5.000 de lei, ca acum) la 20.000 de lei pentru persoanele juridice, potrivit Avocatnet.ro.

Primul control se efectuează în perioada 1 – 15 iulie a fiecărui an, iar proprietarii care nu au aplicat măsuri de combatere sunt sancționați cu ”Avertisment”.
Cel de-al doilea control este efectuat de către comisie în perioada 16 – 31 iulie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment.
Atenție, însă! Persoanele sancționate cu amenzi în primul an de control de către Comisia mixtă, respectiv în anul 2019, pot fi sancționate și în anii următori dacă nu aplică măsurile de combatere a buruienii ambrozia potrivit legii, preciza directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, Petra Ochișor. 

Efectele ambroziei

”Ambrosia artemisiifolia” înflorește o perioadă lungă, din iulie până la sfârșitul toamnei. Polenul de ambrozie dispare numai atunci când temperaturile scad sub 9 grade Celsius. Planta trebuie smulsă înainte de perioada de înflorire și, dacă a înflorit, este nevoie de mănuși și cască de protecție.

Ea reprezintă una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice în Canada, SUA și Europa. Polenul de ambrozie este unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic la sfârșitul verii.

Cercetătorii recomandă o reacție rapidă și energică a autorităților europene, cu o gestionare coordonată a acestei probleme îngrijorătoare, o observare pe termen lung a concentrațiilor de polen și o cartografiere precisă a prezenței și evoluției ambroziei. Și, bineînțeles, campanii hotărâte de eradicare.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
80 %
3.4kmh
99 %
vin
24 °
sâm
26 °
Dum
27 °
lun
30 °
mar
21 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!