Sfârşit de vară „agitat” pentru comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Giurgiu (CJPC), care în perioada 17-31 august au efectuat 67 de acţiuni de control pe teren, acţiuni care au constat în verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare în magazine şi unităţi de alimentaţie publică de către operatorii economici din judeţul Giurgiu, cât şi cercetarea şi soluţionarea reclamaţiilor şi sesizărilor primite de la cetăţeni. În perioada menţionată, ne-a declarat Constantin Păunescu, directorul coordonator al CJPC Giurgiu, „Au fost efectuate 42 de acţiuni de control la operatorii economici care comercializează produse alimentare şi prestează servicii de alimentaţie publică, cu această ocazie s-a constatat că: 16,66% dintre operatorii economici verificaţi nu respectau prevederile legale privind procedurile şi produsele utilizate la prestarea serviciului de alimentaţie publică. De exemplu, doi operatori economici care comercializau mici la grătar nu asigurau condiţiile sanitare, astfel farfuriile în care se serveau micii nu erau protejate de praf şi insecte, personalul nu purta echipament de protecţie sanitară, micii comercializaţi nu erau însoţiţi de documente care să ateste faptul că sunt produse sigure care nu afectează viaţa şi sănătatea consumatorilor. Circa 50% dintre operatorii economici nu aveau afişate preţurile de vânzare sau acestea erau greu vizibile pentru consumatori; 20% dintre agenţii economici comercializau produse cu data limită de consum depăşită, constatându-se la comercializarea preparatelor din carne: parizer de porc, piept de porc afumat, tobă, expiate de 12 zile sau fără etichetă; produse zaharoase: ciocolată, rahat prăjituri expirate de la 8 zile până la 48 de zile; băuturi răcoritoare, produse lactate, ingrediente şi condimente care aveau data durabilităţii minimale depăşită de 108 zile (muştar), 120 de zile (Hellas) şi 420 de zile (condimente Fuchs).

Circa 33,33% dintre operatorii economici comercializau produse alimentare: carne de pasăre provenită din Olanda, Germania; produse zaharoase provenite din Bulgaria care nu erau însoţite de informaţii în limba română sau informaţii complete de identificare şi caracterizare conform prevederilor HG nr. 106/2002 modificată, privind etichetarea alimentelor”. Ca urmare a acţiunilor de control efectuate au fost dispuse o serie de măsuri legale complementare, astfel:

s-a interzis comercializarea produselor alimentare care prezentau data limită de consum depăşită – 61,388 kg cu o valoare de 820,92 lei; şi oprirea temporară a comercializării a încă 164,987 kg în valoare totală de 1024,35 lei. La patru agenţi economici s-a luat măsura de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor constatate, totodată aplicându-se şi 11 amenzi contravenţionale în valoare totală de 42.400 lei. În privinţa sesizărilor şi reclamaţiilor primite de la consumatori, comisarii CJPC Giurgiu au soluţionat 34 de reclamaţii şi sesizări înregistrate. Acestea au vizat calitatea necorespunzătoare a serviciilor de internet; furnizare de energie electrică; deficienţe bancare şi de telefonie fixă; nerespectarea obligaţiilor legale ale operatorilor economici care comercializează produse electrocasnice, electrice, tâmplărie PVC; produse alimentare neconforme calitativ, cu datele limită de consum depăşite. Ca urmare a acţiunilor de control efectuate, ne-a mai declarat directorul coordonator al CJPC Giurgiu, Constantin Păunescu, s-a constatat faptul că 15 reclamaţii şi sesizări au fost întemeiate, fiind dispuse măsurile legale de restituirea contravalorii produselor sau serviciilor, remediarea sau înlocuirea acestora, conform prevederilor legale.

Codruţa VITAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here