Poliţiştii au făcut, duminică 19 ianuarie, 24 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, pentru a duce la audieri 25 de persoane suspectate că au spart mai multe locuinţe. Persoanele suspectate sunt ridicate de poliţişti şi duse la audieri la secția 5 de poliție.

Anchetatorii au identificat, până în prezent, 20 de victime, cele mai multe spargeri de locuinţe fiind înregistrate în Străuleşti. Din grupare făceau parte și copii cu vârste de peste 14 ani. Conform anchetatorilor, hoţii foloseau copii, deoarece aceştia nu răspund penal. În urma verificărilor, s-a stabilit că atât copiii, cât și adulții din această grupare aveau antecedente penale.

Suspecţii au intrat în vizorul poliţiştilor încă din luna octombrie a anului trecut.  În urma perchezițiilor la domiciliile suspecților au fost ridicate mai multe bunuri sustrase din locuințele victimelor. În acţiune au fost mobilizaţi peste 200 de ofiţeri, jandarmi şi mascaţi. Au fost perchiziţionate 24 de locuinţe în Bucureşti şi în localităţi din judeţele Ilfov şi Giurgiu. Din cele 25 de persoane suspectate că au spart mai mult locuinţe, 17 au fost ridicate, conform oficialilor Poliţiei Capitalei. Anchetatorii au identificat, până în prezent, 20 de păgubiţi ai membrilor reţelei, cele mai multe dintre victime fiind din zona Străuleşti, dar şi în împrejurimi. Rudele suspecţilor s-au adunat şi ele în faţa secţiei de poliţie din Capitală.Rudele au venit şi cu o ipoteză salvatoare pentru suspecţi: nu aveau cum să participe la spargeri pentru că, până de curând, cei mai mulţi au fost plecaţi în străinătate.În general, metodele de lucru erau primitive, constând în escaladarea gardurilor şi forţarea uşilor şi geamurilor, iar prada pereferată o constituiau aparatura electronică, bani şi bijuteriile. Dar nu refuzau nici alte bunuri ca generatoare industriale , calculatoare, biciclete medicinale, termopane şi ATV-uri.Prejudiciul este de 150.000 de lei. Marfa era ulterior vândută oricărei persoane cu dare de mână. Tranzacţiile erau efectuate prin intermediul unor cunoscuţi sau chiar personal în Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov. Percheziţiile vor continua probabil şi în zilele următoare, în funcţie de rezultatele imediate ale anchetei. Printre suspecţii ridicaţi se află şi hoţii care au spart locuinţa ambasadorului României în Belgia, Ştefan Tinca, au declarat surse din Poliţie. Potrivit acestora, Tinca a şi depus o plângere la Poliţia Capitalei în luna septembrie a anului trecut. Poliţiştii consideră ca hoţii nu acţionau la pont.

 

Românii îi momesc pe hoţi pe Facebook

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia, chiar dacă în acest caz au de-a face mai mult cu găinari de rând, că românii practic le uşurează munca hoţilor, dacă nu cumva chiar îi momesc etalându-şi prosteşte pe internet „opulenţa”. Comisarul-şef Aurel Călin aviza nu de mult publicul în cadrul unei campanii de prevenire că hoţii sunt de obicei persoane extrem de răbdătoare, care, de multe ori, acţionează la pont. Multe dintre aceste ponturi sunt oferite chiar de către proprietarii locuinţelor, care povestesc, în diverse medii, ce bunuri de valoare au în casă. Poliţistul a atras atenţia că unii hoţi îşi petrec o mare parte din timp pe reţelele de socializare, unde găsesc persoane care postează fotografii făcute în propriile locuinţe, din care se poate deduce că au în casă obiecte de preţ. „Sunt hoţi care se orientează inclusiv pe Facebook”, a precizat Călin. Unii hoţi şi-au adus din străinătate echipamente moderne pentru deschiderea uşilor, o astfel de trusă fiind confiscată de poliţişti, în baza unor informaţii, pe Aeroportul „Henri Coandă”, a mai spus Călin. Pentru a evita să devină victimele spărgătorilor, poliţiştii îi sfătuiesc pe oameni să aibă uşile asigurate cu două încuietori de tipuri diferite, iar cei care locuiesc la parterul blocurilor să-şi monteze gratii la ferestre. În cazul în care constată că locuinţa le-a fost spartă, proprietarii sunt sfătuiţi să anunţe imediat poliţia şi să nu intre în casă, pentru ca anchetatorii să poată face cercetarea criminalistică în condiţii cât mai bune, fără ca urmele lăsate de hoţi să fie compromise. (Jurnal)