Duminică, 2 noiembrie, giurgiuvenii sunt ațteptați să-şi aleagă viitorul preşedinte pentru următorii cinci ani. Iată u un scurt ghid cu privire la ziua votului.

Urnele se deschid, duminică, la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00.

Alegătorii votează la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului, cu excepţiile de mai jos. Alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Votul se exprimă în baza cărţii de identitate. Alegătorii îşi pot reînoi cărţile de identitate şi în ziua votului. Programul de lucru cu publicul va fi între orele 8.00 şi 16.00, iar duminică între intervalul orar 8.00- 21.00. Contravaloarea producerii şi eliberării cărţii de identitate este de 7 lei şi se achită la sediile CEC Bank.
-Cetăţenii români, care în ziua votării se vor afla în străinătate, atât în statele UE, cât şi non-UE, vor putea vota şi pe baza cărţii de identitate, cărţii de identitate electronice, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate, potrivit unei decizii, recente, a Biroului Electoral Central.

Cetăţenii români care votează în străinătate sau cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România ăşi pot exercita votul şi cu paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate pot solicita urna mobilă. Cererea, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanae respectivă este, într-adevăr, netransportabilă, se depune la secţia de votare, cu 24 ore înainte de deschiderea urnelor de vot.

În ziua votării, între orele 7.00 -21.00 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în jurul secţiilor de votare. Campania electorală se încheie, sâmbătă dimineaţa, la ora 7.00, iar în cele 24 de ore până la deschidere urnelor de vot, legea le interzice candidaţilor orice atac electoral.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here