Ajutoarele în alimente provenite din partea Comunităţii Europene şi destinate persoanelor defavorizate au devenit la Giurgiu mijloc de afacere atât pentru beneficiarii direcţi ai pachetelor, cât şi pentru cei ce se bucură în mod real de ele.

După ce în 6 şi 7 ianuarie, zvonul sosirii pachetelor cu ajutoare alimentare din UE, în municipiu, a creat un haos de nedescris la poarta Cantinei de ajutor social din cartierul Tineretului, solicitanţii fiind pe cale de a rupe uşile, nerăbdători de a intra în posesia alimentelor, (trupele poliţiei locale făcând cu greu faţă isteriei manifestate de o parte din cei înghesuiţi la rând), după o scurtă perioadă de timp , în mod inexplicabil s-a instalat o ciudată stare de acalmie. Încercând să aflăm care este cauza acestei aparente indiferenţe am întreprins o anchetă jurnalistică, dând peste o poveste murdară, ce ne-ar putea pune încă o dată la colţ, cu o etichetă deloc onorantă pe imaginea acestui oraş. În doar câteva zile am reuşit să pricepem că pachetele cu ajutoare alimentare, nu ajungeau, în marea lor majoritate, nicidecum la cei cărora le erau destinate. Ele erau de multe ori negociate chiar la poarta Cantinei cu cei amatori de a cumpăra, la jumătate de preţ!, şi chiar cu mai puţin, pachetele burduşite cu alimente. De precizat că un pachet complet conţine 6 kg de făină, 4 kg zahăr, 6 kg de mălai, 4 litri de ulei, 8 conserve de carne de porc şi 6 conserve de vită, 10 cutii pate de ficat şi 2 pungi cu paste făinoase, pachet ce depăşeşte ca valoare 300 de lei. La fel de ciudat ni s-a părut şi faptul că cei ce ridicau aceste pachete se prezentau la poarta Cantinei de ajutor social în taxiuri sau la volanul unor autoturisme BMW, Mercedes sau Audi!? Stând de vorbă cu o parte dintre cei ce comercializau alimentele din conţinutul pachetelor am aflat că o conservă, ce în orice market nu costă sub 4 lei, era comercializată cu doar 1-1,5 lei/bucată, în timp ce uleiul a ajuns să fie vândut, în ultima vreme chiar şi cu 2 lei/litrul!

Ba mai mult de atât, am aflat că beneficiarii pachetelor cu ajutoare merg şi fac deseori oferte pe unde nici nu te aştepţi, de la staţiile de taxi şi de autobuz, la marketuri de cartier, între vecini şi chiar la colţ de stradă. Dar ciudăţeniile nu s-au oprit aici. Tot în cadrul acestei investigaţii am aflat că puii de găină, întregi, daţi pe bază de tabel, persoanelor defavorizate, ca hrană de către Cantina de ajutor social, în perioada sărbătorilor, au fost vânduţi chiar sub nasul lucrătorilor de aici, în bodegile de prin apropierea cantinei, cu 10 lei bucata! Deşi un pui cântărea chiar şi 3 kilograme! A fost motivul care a obligat personalul Cantinei de a da ulterior puii, gata preparaţi, pentru a elimina în acest fel riscul de a mai fi vânduţi. Şi tot din partea administraţiei Cantinei am aflat că sunt destui dintre cei aflaţi pe listele cu solicitanţi care îşi vând aproape permanent raţiile primite din partea unităţii (salamul italian de 1/2 kg cu 7 lei, iar parizerul de 1/2 kg cu 5 lei) fără ca cineva să poată face ceva în acest sens. Şi mai ciudat pentru noi a fost răspunsul câtorva dintre cei ce se ocupă frecvent de acest negoţ cu propria lor hrană care, întrebaţi ce fac cu banii câştigaţi de pe pachetele vândute ne-au spus că ori îşi vor lua ţigări ori că-şi vor lua de băut. De precizat că cei ce beneficiază în municipiu de aceste pachete sunt circa 7400 de persoane din care la momentul redactării acestui material mai rămăseseră circa 800, plus cei de pe listele suplimentare, persoane cu venituri sau pensii de până în 400 de lei/lună! O constatare ce ne-a lăsat tuturor un gust amar, conştienţi că în timp ce aceste alimente trimise ca un supliment alimentar pentru cei ”săraci”, sunt vândute ieftin, fără nicio reţinere pe ţigări şi alcool, la un pas de noi sunt destui oameni care nu apar pe niciun fel de liste, dar care au în prea puţine zile ale săptămânii lor, ce băga în gură. E trist, e cinic, dar e adevărat!

Florian TINCU