Administratorul/ preşedintele de Asociaţie de proprietari a ajuns  să fie un fel de tartor de  bloc. Deşi este numit de locatari pentru a le apăra interesele, în marea majoritate a cazurilor el face o adevărată afacere din această funcţie, comportându-se ca un dictator.  Dacă înainte de 1990, era, de cele mai multe ori, omul Partidului sau al Securităţii, după această perioadă el a înţeles repede că acest post poate deveni o vacă de muls, cu profit maxim, dar cu investiţie şi pregătire “zero”. Necontrolat de aproape nimeni, administratorul/preşedintele de Asociaţie îi jecmăneşte după bunul plac pe cei care, culmea! îi mai dau şi un salariu frumuşel pentru asta. Ignoranţa multora dintre aceşti reprezentanţi ai locatarilor a dus în ultimile 2-3 săptămâni la debranşarea de la sistemul de furnizare a apei potabile a peste 40 de scări! În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva din mijloacele prin care administratorii/preşedinţii de Asociaţii de proprietari din municipiul Giurgiu continuă să ne ignore, să ne fure şi să ne păcălească…

Inventivitatea administratorilor de Asociaţii capătă deseori forme machiavelice. Dacă îţi curge apa în casă, dacă ţi s-a spart o ţeavă în ghenă sau vrei să-ţi repari uşa de la intrare mai întâi trebuie să te umileşti în faţa administratorului care în schimbul unei mici atenţii îţi va trimite instalatorul plătit tot de tine, ce la rândul său te va obliga prin tot felul de tertipuri să îl “cinsteşti” pentru că a oprit un banal robinet! Sunt  asociaţii care percep penalităţi la plata a orice (întreţinere, curentul de pe scară, femeia de serviciu etc), în  funcţie de propriile interese şi nevoi financiare. Iată de ce uneori preţul apei reci are alte valori decât cele reale el fiind încărcat cu sume ce urmează a configura salariul preşedintelui de asociaţie şi al trepăduşilor acestuia. Puţini ştiu însă că penalităţile asociaţiilor de locatari (de 0,2% pe zi) sunt diferite de penalităţile aplicate Asociaţiilor de proprietari (de 0,04% pe zi)! Sunt administratori de Asociaţii de proprietari, care preferă în mod abuziv şi ilegal să adopte penalităţi după propriul lor chef, deşi există reglementări legale diferite.  Dar ce importanţă are asta,  atâta timp cât  diferenţa dintre 0,04 % pe zi şi 0,2 % , poate intra în buzunarul administratorilor! Pentru a  înţelege mai bine “ingineria financiară”, vă informăm că  administratorii d-stră de Asociaţie aplică  mai întotdeauna majorări de 0,2%, pe zi, adică de 5 ori mai mari, decât cele  legale! Sumele rezultate în acest mod nu sunt deloc de  neglijat.  De exemplu la o datorie de 1.000 lei, penalităţile calculate în mod normal,  la 0,04 %  ajung la 12 lei pe lună.  Calculate însă la  0,2 % pe zi, penalităţile  ajung  la 60 lei pe lună!! Diferenţa de 48 de lei se scurge (cred că aţi ghicit!), în buzunarul administratorului/preşedintelui de Asociaţie.  Gândiţi-vă ce sume rezultă, doar într-o singură lună, din aceste penalităţi,  într-o Asociaţie cu zeci de restanţieri! Şi asta  fără a mai lua în calcul diferenţele rezultate din facturile încărcate de cheltuieli din cele mai bizare pe care locatarul nu are nici timp şi nici chef să le verifice.  Un alt mod josnic prin care locatarii “se lasă” furaţi îl constituie  banii pe care trebuie să îi plătească aceştia pentru curentul consumat pe casa scării. Deşi  în majoritatea blocurilor din municipiu, pe o scară de bloc, abia dacă se aprind două becuri,  în realitate o familie plăteşte lunar Asociaţiei  între 5 şi 14 lei, pentru curentul consumat. Jaful nu se opreşte însă  aici. Citiţi în numărul viitor alte moduri prin care sunteţi furaţi cu bună ştiinţă şi de cele mai multe ori chiar cu acordul d-stră.

av. F. Cristea

3 COMENTARII

  1. Nu ma mai mira nimic in aceasta tara,dar eu va pot relata altceva,la as. bl.43/853 sc. a de proprietari se intimpla altceva si anume :subsemnatul am fost dat in judecata de fostul administraror pentru o suma be bani inventata de el la preluarea de la as. mama,si in instanta am cistigat,a facut recurs si am cistigat iar si doresc acum bani cu titlu de cgeltuieli de judecata si nu pot sa-i recuperez nici cu executara silita ba mai mult dupa ce le-am adus la cunostinta ca nu voi mai plati utilitati,pina la recuperarea datoriei catre mine ,vice presedintele semneaza cu tupeu somatie de plata catrte mine si au adaugat si penalitati la bani mei cum ar veni.DESPRE ASTA CE ZICETI?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.