Italienii au fost acuzaţi în vară de procurorii DNA de umflarea nejustificată a facturilor

Matteo Cassani, fostul director general al Enel Energie şi Enel Energie Muntenia, care a decedat azi după ce s-a aruncat de pe clădirea Enel din Bucureşti, avea 42 de ani, fiind de mai bine de 10 ani stabilit în România.

Cassani a fost primul italian trimis de italienii de la Enel în România, acesta având un rol esenţial în negocierile cu statul român care au avut ca rezultat prima tranzacţie făcută de Enel aici: preluarea la pachet în 2005 a fostelor Electrica Banat şi Electrica Dobrogea.

Cassani avea 42 de ani, prima funcţie pe care a ocupat-o în România fiind de director pentru dezvoltarea afacerilor în 2004. În prezent, era directorul general al companiilor de furnizare a energiei pe care Enel le are în România: Enel Energie şi Enel Energie Muntenia.

Matteo Cassani era absolvent al Universităţii Politehnice din Milano, specializarea inginerie industrială. Portrivit informaţiilor disponibile, Cassani era căsătorit cu o româncă.

Moartea lui Cassani vine în contextul în care în vara acestui an procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a trei persoane: Claudiu Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gheorghe Ciubotaru, patronul Electroalfa, companie specializată în fabricarea echipamentelor pentru distribuţia de energie electrică, şi Florin Gugu, director în cadrul Enel.

Astfel, aproape 1,2 milioane de consumatori de energie, în special populaţia, din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu ar fi plătit anul trecut facturi cu 2,5 milioane de euro mai mari decât trebuia în urma unei înţelegeri în care actorii principali ar fi fost italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, ANRE, paznicul pieţei de energie, şi Electroalfa, un business de 38,7 milioane de euro controlat de botoşăneanul Gheorghe Ciubotaru.

La momentul respectiv, procurorii DNA spuneau că vicepreşedintele ANRE ar fi intervenit în numele Electroalfa la Enel în scopul facilitării atribuirii unor contracte. În schimbul atribuirii acestor contracte, Enel ar fi fost „păsuită“ de scăderea unor tarife de furnizare. Efectul? Electroalfa câştiga contracte de aproape 407.200 lei (circa 92.000 euro), Enel rămânea cu tarifele sale, iar factura consumatorilor era încărcată cu 2,5 mil. euro.„Concret, în prima jumătate a anului 2013, in¬culpatul Dum¬brăveanu Claudiu Sorin, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere incul¬pa¬tului Gugu Florin, director Enel, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, Enel Distribuţie Muntenia este pasibilă de sanc¬ţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a ener¬giei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbră¬veanu Claudiu Sorin a condiţionat micşorarea procen¬tului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, re¬pre¬¬zentând o economie pentru Enel de 2,5 mil. euro) de atra¬gerea firmei Electroalfa International în imple¬men¬ta¬rea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de că¬tre Enel, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echi¬pamente cu această societate“, se arată în comu¬ni¬catul emis la inceputul lunii august de către procurorii DNA.

De fapt, Enel Distribuţie Muntenia este compania care distribuie energie prin firele electrice în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu, iar activitatea de furnizare este îndeplinită de o altă firmă, respectiv Enel Energie Muntenia, care era condusă de Matteo Cassani.

Nu a reieşit foarte clar din comunicatul DNA care este firma din grupul Enel care ar fi beneficiat de această reducerea într-o mai mică măsură a tarifelor. Potrivit datelor din rapoartele ANRE, Enel Energie Muntenia, firma de furnizare care încasează tarifele din această activitate, are circa 1,2 milioane de clienţi. Acest tarif de furnizare este reglementat de ANRE pentru populaţie şi micii consumatori noncasnici.

 

 

 

2 COMENTARII

  1. am facut economie la sange sa scad costul facturile prin reducerea consumului dar n am reusit sub nici o forma .Cum consumam mai putini Kw , veneau nenorocitii astia de la Enel si mai bagau o taxa , ba certificate verzi , ba cogenerare , parca ma intereseaza pe mine cum si de und eia el energie . Suntem spoliati pur si simplu o tara fara stapani .

  2. Imi pare bine ca a murit.Personal cred „ca a fost sinucis „.
    Italienii erau niste mafioti .
    De exemplu , ca sa extinda reteaua pe zone noi construite sau in dezvoltare iti cereau pe transformator de la 50.000 euro in sus.Si asta in conditiile in care ei , avand exclusivitate , erau obligati prin contract sa faca extinderea pe banii lor .
    SPER SA FOLOSEASCA CAT MAI MULTI CLADIREA ENEL DIN Bucuresti…..;-)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here