În perioada 15.07.2013 – 15.08.2013 în calitate de partener al proiectului CO-WANDA – „Convenţie pentru managementul deşeurilor pentru navigaţia interioară pe Dunăre”, CN APDF SA Giurgiu a implementat o acţiune pilot ce a permis colectarea de informaţii şi date statistice ce vor fi utilizate ulterior în cadrul proiectului, pentru elaborarea unui sistem de management al deşeurilor unitar, în ţările riverane Dunării.

Astfel, în perioada menţionată, navele au avut posibilitatea să predea reziduurile de hidrocarburi de la bord în mod gratuit, la punctele de colectare de pe sectorul românesc al Dunării, din porturile Giurgiu şi

Drobeta Turnu Severin.

Acţiunea pilot, implementată de CN APDF SA Giurgiu a avut două componente ce corespund aspectelor studiate în cadrul proiectului: pe de o parte, testarea modelului de finanţare a managementului deşeurilor gene-rate de nave, iar pe de altă parte, testarea potenţialului Serviciilor de Informare Fluvială de a susţine predarea organizată a deşeurilor generate de nave.

În cadrul activităţilor pentru testarea utilizării vignetei electronice pentru finanţarea operaţiunilor de colectare, tratare şi eliminare a deşeurilor, a fost necesar ca navele interesate să participe la acţiunea pilot să se înregistreze pe website-ul  http://www.co-wandaproject.eu/pilotaction/, pentru obţinerea unei vignete electronice. Prin prezentarea acesteia la punctele de colectare implicate în acţiunea pilot, navele au putut beneficia de servicii gratuite de preluare a deşeurilor de hidrocarburi.

Totodată, sistemul de gestionare a cererilor electronice de preluare a deşeurilor generate de nave, elaborat în cadrul proiectului, a fost testat concomitent cu utilizarea vignetelor. Website-ul http://cowanda.apdf.ro, destinat preluării cererilor electronice de predare a deşeurilor, funcţionează la punctele de colectare din porturile Giurgiu şi Drobeta Turnu Severin, mijlocind şi facilitând în acelaşi timp  schimbul de informaţii dintre nave şi operatorii punctelor de colectare.

Deşi acţiunea pilot a fost finalizată la data de 15 august 2013, sistemul de gestionare a cererilor electronice de preluare a deşeurilor generate de nave va fi utilizat în continuare la punctele de colectare a deşeurilor generate de nave, din porturile Giurgiu şi Drobeta Turnu Severin.

La implementarea acţiunii pilot au participat 15 nave, sub pavilion românesc, care au predat la cele două puncte de colectare o cantitate totală de 35 mc apă de santină.

Pentru mai multe informaţii despre proiect, vă rugăm să vizitaţi site-ul CO-WANDA http://www.co-wandaproject.eu/ sau să contactaţi echipa de proiect.

DATE DE CONTACT

Compania Naţională Admini-straţia Porturilor Dunării Fluviale S.A. Giurgiu

Dănuţ Ofiţeru –

Manager Proiect

Telefon: +40 246 213 003 Fax: +40.21.311.05.21

E-mail: apdf_proiecte@apdf.ro

Website: www.apdf.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here