De-ce-este-importanta-prezenta-in-mediul-onlineÎnalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, în premieră pentru România, că profilul personal de Facebook este spațiu public și nu privat! Decizia, care este irevocabilă, a fost dată într-un dosar privind niște afirmații naziste făcute de un fost director din prefectura Mureş pe profilul său de Facebook.

Magistrații au stabilit că profilul personal creat pe rețeaua de socializare – folosită în România, de peste 7,2 milioane de utilizatori – constituie spaţiu public, nu privat, indiferent cât de restrâns este numărul persoanelor care au acces la acest profil.

Decizia a fost dată în dosarul în care Mircea Munteanu, fost director din Prefectura Mureș, a postat, în 2012, pe pagina sa de Facebook, un mesaj nazist. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sancţionat cu amendă pentru respectiva postare, însă Munteanu a contestat decizia la Curtea de Apel Mureş, unde – în ciuda faptului că a încercat să convingă instanța că profilul său de Facebook este spaţiu privat, nu public – a pierdut. Dosarul a ajuns la Curtea Supremă, mai apoi, după ce funcționarul public a înaintat recurs.

Hotărârea ICCJ este irevocabilă și reprezintă o premieră pentru România, unde Facebook are peste 7,2 milioane de utilizatori. 

O hotărâre legitimă ce militează împotriva imposturii a huliganismului pe internet care se manifestă tot mai acut în ultima vreme și la noi în Municipiul Giurgiu. Dealtfel termenul de ”huliganism  virtual” priveşte un spectru larg de acţiuni ostile îndreptate împotriva unei persoane sau a unui grup ,  hărţuire, ameninţare, intimidare, agresiune (psihică), adresare de injurii, transmiterea de mesaje obscene, uneori ajungându-se chiar şi la şantaj.

La care se adaugă şi un număr mare de „martori” ai umilinţelor, comparativ cu situaţia unei agresiuni în viaţa reală.

  1. injurii, manifestări umilitoare şi mesaje text obscene adresate pe reţele de socializare, forumuri, site-uri sau blog-uri care permit funcţii de comentare a postărilor, ştirilor, articolelor etc.;
  2. injurii, manifestări umilitoare şi mesaje text obscene transmise prin mesagerie electronică (e-mail);
  3. injurii, manifestări umilitoare şi mesaje text obscene transmise prin mesagerie instant, de tip messenger sau chat;
  4. crearea de profiluri false pe reţele de socializare, forumuri sau crearea de adrese false de e-mail sau mesagerie instant, acestea din urmă folosite pentru a înşela terţe persoane asupra adevăratei identităţi ale presupusului titular;
  5. publicarea on-line, fără acordul titularului, a unor imagini sau videoclipuri personale;
  6. transmiterea de ameninţări;
  7. şantajarea cu publicarea unor imagini, filme, informaţii personale, în vederea obţinerii unor foloase materiale, sexuale sau de altă natură.

Tone de zoaie şi lături, aruncate la grămadă, de indivizi care se semnează aproape întotdeauna  cu nume fictive, asumându-și anonimatul ca pe cea mai de preț virtute a lor. Sau altfel spus: voluptatea ticăloşiei ajunsă la paroxysm! Cu siguranță pentru acești nobady virtuali, acest mod  agresiv de a se manifesta vine din frustrare, fiind așa cum susțin analiștii «o răzbunare, compensatoare, care-i face să trăiască pentru moment satisfacţia şi iluzia celui puternic!” 
Mesajul nostru, pentru toți cei ce doresc să avem un dialog rațional, civilizat va fi de acum acesta : Dacă eu pot să îmi asum ceea ce spun , declarându-mi identitatea mea reală, cred că și tu poți lăsa un comentariu cu numele tău real;  nu de alta, dar hai să pornim amândoi de pe poziții egale într-o discuție și să știm amândoi cine este interlocutorul de la celălalt capăt al mesajului. Tu știi cine sunt eu, mă vezi, știi cum mă cheamă, nu crezi că ar fi normal să știu și eu cu cine vorbesc și cu cine încerc să port un dialog civilizat?

(Jurnal)