Drumuri închise şi blocate, situaţii ce se schimbau de la un minut la altul, luptă disperată cu nămeţii şi viscolul pentru salvarea de vieţi omeneşti… aşa s-ar putea traduce, în câteva cuvinte, ceea ce s-a întâmplat, în ultima săptămână, pe raza judeţului Giurgiu. Şi, în plus, munca non-stop a unor oameni care nu au mai avut casă şi masă – şi aici vorbim de angajaţii Direcţiei de Transporturi a Consiliului Judeţean, de cei ai Euro Tehno Grup, de pompierii ISU, de jandarmi, de medicii şi asistenţii de la Ambulanţă, dar şi de întreg Comadamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care a fost la datorie 24 de ore din 24. Au fost zile extrem de dificile, cu o mulţime de incidente şi probleme care, însă, până la urmă, au fost rezolvate…

Am spicuit, din comunicatele de presă emise permanent de Secretariatul Tehnic al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, cele mai importante evenimente ale acestei perioade; astfel, în data de 13 februarie, un copil de doar 7 luni a fost salvat, graţie eforturilor comune ale instituţiilor implicate şi, mai ales, graţie implicării active a primarului comunei Izvoarele, Alin Bănică Stanciu, care a primit, de altfel, şi mulţumirile şefului ISU Vlaşca: ”Dl. locotenent colonel Emil Apostol, inspectorul şef al ISU Giurgiu, aduce mulţumiri publice domnului primar al comunei Izvoarele, Stanciu Alin Bănică, pentru efortul depus în rezolvarea acestui caz dificil, dar şi echipajului ambulanţei SAJ care a intervenit pentru salvarea copilului”. Dar iată ce s-a întâmplat, potrivit celor relatate chiar de Serviciul Judeţean de Ambulanţă: ”La ora 10,46, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Giurgiu a primit o solicitare prin serviciul unic de urgenţă 112, solicitare pentru un copil de 7 luni, S. N., cu febră şi vărsături, din satul Cucuruzu. După ce s-a înregistrat solicitarea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Giurgiu a luat legătura cu ISU Giurgiu care ne-a comunicat că drumul este impracticabil.  Apoi s-a anunţat solicitarea la COSU care ne-a comunicat că elicopterul nu poate decola din cauza vremii. Dupa aceea, medicul de serviciu dr. Făiniţă Mihaela a luat legătura cu autorităţile locale, respectiv primarul localităţii Chiriacu, care ne-a comunicat că putem să plecăm prin Valea Bujorului către Chiriacu şi acolo ne vor aştepta cu mijloace de deszăpezire până la Cucuruzu. În tot acest timp dr. Făiniţă Mihaela a ţinut legătura cu părinţii copilului, monitorizând starea acestuia şi dându-le sfaturi medicale. La ora 11,48 a plecat ambulanţa tip B2, GR 77 AMB, ambulanţier Pitulice Ion cu doi asistenţi medicali şi anume, Vicenţiu Burtavel şi Asan Dănuţ. La ieşirea din Izvoarele spre Cucuruzu drumul fiind blocat, cei doi asistenţi au plecat cu două tractoare către Cucuruzu, şi apoi pe jos până la domiciliul copilului. La ora 16,00 copilul a fost preluat de cei doi asistenţi, starea lui fiind stabilă, iar la ora 16,33 au ajuns cu el la ambulanţă, urmând să se îndrepte către Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu.” Copilul a ajuns cu bine la Spital şi a fost salvat.

De altfel, în doar 24 de ore, echipajele ISU au intervenit în 18 cazuri de urgenţe medicale înregistrate din cauza unor afecţiuni cardiace, hipotermie, insuficienţă respiratorie la adulţi sau la copii. „SMURD Roata de Jos a intervenit în cinci cazuri de afecţiuni cardiace, insuficienţă respiratorie, hipotermie, dureri lombare înregistrate în localităţile Ulmi, Crevedia Mare, Ogrezeni şi Găiseni, SMURD Clejani a intervenit în şase cazuri de urgenţe medicale dintre care un copil cu febră şi alte situaţii de stări de ameţeală, dispnee, tahicardie, HTA şi dispnee şi dureri abdominale înregistrate la Clejani, Bucşani, Bolintin Vale, Găiseni, Letca Nouă. SMURD Ghimpaţi a intervenit în cinci cazuri de urgenţe medicale la Ghimpaţi, Mihăileşti, Buturugeni şi Răsuceni, iar SMURD Giurgiu a intervenit într-o urgenţă pentru o persoană cu stare de rău generalizată şi pentru o altă persoană cu traumatism din municipiul Giurgiu”, declara, marţi purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, lt. Gabriela Olexiuc. Toate aceste cazuri au fost preluate de echipajele SMURD şi transportate la unităţi de primiri urgenţe din Giurgiu, Bolintin şi Bucureşti. În foarte multe cazuri intervenţia a fost îngreunată de căderile masive de zăpadă, în trei cazuri deosebite intervenţiile fiind îngreunate de drumurile impracticabile. Astfel, la Răsuceni, sat Carapancea, s-a intervenit pentru salvarea unei persoane în vârstă de 30 de ani care a suferit un traumatism prin cădere, la care echipajele de pompieri şi jandarmi au fost nevoite să meargă doi kilometri prin zăpadă pentru a prelua persoana care avea nevoie de ajutor. Tot în Răsuceni au mai fost două cazuri, unul în comună şi unul în Satul Nou, unde pentru salvarea pacienţilor s-a acţionat cu utilaje din ambele sensuri ale drumului, pacienţii fiind aduşi peste câmp cu un tractor pus la dispoziţie de un localnic din comuna Toporu. În toate aceste cazuri intervenţiile au durat mai multe ore, timp în care bolnavii au primit prin telefon consiliere medicală de la medicii de pe ambulanţă.

Şi, ca şi cum situaţiile de urgenţă din întreg judeţul nu ar fi fost de ajuns, aceiaşi angajaţi ISU erau solicitaţi să intervină şi la incendii; astfel, în doar 24 de ore, în intervalul 11-12 februarie, au fost înregistrate trei astfel de incidente, unul dintre acestea la casa parohială din satul Mogoşeşti. “În ultimele ore, echipajele ISU au fost anunţate să intervină în trei incendii produse la casa parohială din satul Mogoşeşti, la o casă din satul Drăghiceanu şi la o altă locuinţă din satul Braniştea”, declara, duminică, purtătorul de cuvânt al ISU Giurgiu, Gabriela Olexiuc. Potrivit acesteia, incendiul de la casa parohială s-a produs din cauza unui scurt-circuit electric şi a fost stins după ce a ars o parte din acoperiş. În cazul celorlalte incendii încă nu se cunoaşte cauza.

Cu toate aceste probleme, angajaţii ISU Vlaşca au trimis ajutoare şi vecinilor bulgari, grav afectaţi de inundaţii; astfel, două camioane încărcate cu 80.000 de saci cu nisip au fost predate sâmbătă autorităţilor bulgare din Ruse ca ajutor din partea României pentru situaţia dificilă prin care trece statul bulgar din cauza fenomenelor meteorologice extreme din ultimele zile. Potrivit ISU Giurgiu, reprezentantul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, locotenent Constantin Tudorică, a însoţit sâmbătă un transport ce a constat în 80.000 de saci de polipropilenă, destinaţi ajutorării statului bulgar ce trece prin situaţii dificile din cauza fenomenelor meteorologice extreme. Transportul materialelor de asistenţă s-a realizat sâmbătă dimineaţă, cu două camioane care au plecat de la Detaşamentul de Pompieri Băneasa, având ca destinaţie oraşul Ruse, de unde au fost preluate de către autorităţile bulgare. Asistenţa, solicitată de statul vecin, a fost oferită în baza activării Mecanismului Comunitar de Protecţie Civilă şi a Acordului Bilateral de cooperare şi asistenţă mutuală în cazul dezastrelor, încheiat între România şi Bulgaria.

Sacii de nisip, în valoare de 80.000 lei, provin din Rezerva Administraţiei Naţionale a Apelor Române din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here