Sfaturi de cum trebuiesc folosite antibioticele

Ministerul Sănătăţii din România şi instituţiile implicate în programele de sănătate publică s-au alăturat iniţiativei Centrului European pentru Controlul Bolilor, de a marca ”Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice’’, în săptămâna din jurul datei de 18 noiembrie. După cum ne explica directorul Direcției de Sănătate Publică- Giurgiu, dr. Paul Marinescu ”rezistența la antibiotice este capacitatea naturală sau dobândită a unui microorganism de a rezista efectelor unuia sau mai multor antibiotic și este o problemă de sănătate publică în creştere, în mare parte datorată consumului inadecvat de antibiotic”.

În acest an – ne mai spunea dr. Marinescu – această zi pune accent pe promovarea utilizării prudente a antibioticelor în spitale. Pentru păstrarea eficienţei antibioticelor, acestea trebuie prescrise cu prudenţă, numai atunci când este nevoie, iar ajustarea tratamentului trebuie să se facă în concordanţă cu rezultatele culturii microbiologic – ne mai declara directorul DSP. Paul Marinescu ne oferea cu acest prilej și :

ŞASE PRINCIPII SIMPLE PRIVIND FOLOSIREA ANTIBIOTICELOR

1. Antibioticele sunt medicamente vitale

Folosirea prudentă a antibioticelor este cea mai bună modalitate de a le păstra eficienţa împotriva viitoarelor infecţii bacteriene.

2. Antibioticele tratează doar infecțiile bacteriene

În cazul în care copilul Dvs capătă o infecţie virală, o răceală de exemplu, adresați-vă medicului sau farmacistului în legătură cu combaterea simptomelor. Aceasta poate include medicamente fără reţetă, un umectant sau lichide calde.

3. Unele infecţii ale urechii NU necesită antibiotice

Medicul va determina ce fel de infecţie are copilul Dvs la ureche şi dacă sunt indicate antibioticele. Medicul poate acţiona conform ghidurilor de practică actuale, aşteptând câteva zile înainte de prescrierea antibioticelor, întrucât copilul se poate simţi mai bine chiar fără antibiotice.

4. Cele mai multe dureri în gât NU necesită antibiotice

Doar 1 din 5 copii consultaţi de medic pentru durere în gât prezintă o infecţie streptococică ce trebuie tratată cu antibiotic. Numai medicul poate confirma o faringită streptococică, printr-un test specific.

5. Mucusul de culoare verde NU indică nevoia de antibiotice

Când sistemul imunitar luptă cu o infecţie, mucusul îşi poate schimba culoarea, chiar spre verde. Acest lucru este normal și nu indică nevoia de antibiotice pentru copilul Dvs.

6. Există riscuri asociate oricărei prescripţii de medicamente

Antibioticele pot avea efecte adverse, variind de la un deranjament stomacal la o reacție alergică gravă. Înainte de a prescrie un antibiotic, medicul copilului Dvs va evalua riscurile şi beneficiile.

Dr. Paul Marinescu ne mai preciza că : de mai multe decenii antibioticele vindecă infecţii ce pun viaţa în pericol. În ultimul timp, însă, folosirea incorectă a antibioticelor provoacă dezvoltarea şi răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice. În cazul infecţiilor cauzate de bacterii rezistente, antibioticele nu-şi mai fac efectul, boala se vindecă într-un interval mai lung sau, din contră, pot apare complicaţii. Rezistenţa la antibiotice este o ameninţare serioasă pentru sănătatea publică, deoarece bacteriile rezistente se pot răspândi în comunitate.

(Roxana Mardare)