imagesRecent Ministerul de Externe a publicat un ghid de călătorie, destinat celor ce îşi petrec sărbătorile în străinătate. În el găsiți ce trebuie și ce nu trebuie să faceți când sunteți în într-o țară străină pentru a nu avea surprize neplăcute.

În cazul în traversaţi  Austria, trebuie să ştiţi că Vinieta şi anvelopele de iarnă sunt obligatorii, iar dispozitivele antiradar sunt interzise. Obligatorie este şi aprinderea farurilor pe timpul deplasării. În caz contrar, riscaţi să vă pierdeţi permisul.

În Bulgaria sunt obligatorii vinieta şi anvelopele de iarnă, iar pe unele sectoare de drum chiar şi lanţurile. Nu vă uitați că afară e primăvară. Puneți-le în portbagaj că v-ar putea scăpa de belele…Tot la vecinii noștri este interzisă folosirea telefonului mobil la volan, iar centura de siguranţă este obligatorie şi pentru pasagerii de pe bancheta din spate. Deci o legislație asemănătoare cu a noastră , dar numai că la ei e musai să o respecți… 

În Elveţia, autorităţile pot solicita documente precum dovada rezervării la hotel sau alte documente care justifică scopul călătoriei. MAE vă recomandă să încheiaţi o asigurare care acoperă şi accidentele rutiere. Acestea trebuie raportate la poliţie, chiar dacă sunt minore.

În cazul în care călătoriţi în Franţa, vă puteţi aştepta la controale riguroase la vamă şi anularea unor evenimente publice, din cauza regimului special pe care îl presupune starea de urgenţă declarată după atentatele din 12 noiembrie de la Paris. Dacă mergeţi cu avionul, asiguraţi-vă că nu există nicio grevă care să vă afecteze zborul. Pentru că numărul de furturi creşte de sărbători, Ministerul de Externe vă recomandă să nu aveţi asupra dumneavoastră sume mari de bani.

În ceea ce priveşte Germania, trebuie să ştiţi că nu puteţi parca decât în locuri amenajate, contracost. În numeroase oraşe, maşinile pot circula doar cu plachete corespunzătoare grupei de substanţe poluante din care face parte maşina, eliberate de centre autorizate.

În Italia, este obligatorie Cartea Verde. Sfatul nostru este și acela de a nu apăsa prea tare pedala de acceleraţie. Vă puteţi alege cu amenzi de până la 1.000 de euro şi suspendarea permisului. Pe autostrăzi amenzile pot fi achitate doar cu bani cash, iar neplata poate duce la punerea sub sechestru a maşinii. 

Ce trebuie să luați obligatoriu cu voi

Atunci când plecaţi în vacanţă nu uitaţi să vă luaţi cardul de sănătate, iar dacă urmaţi un tratament asiguraţi-vă că aveţi reţeta în baza căreia aţi cumpărat medicamentele. În cazul în care călătoriţi cu avionul este indicat să vă interesaţi din timp ce dimeniuni trebuie să aibă bagajul de cală, iar dacă mergeţi cu maşina, nu uitaţi sa faceți pauze de odihnă. Drum bun și un an fericit fără evenimente rutiere!

(Marian TARU)