vicious-dog-attack1-300x195Având în vedere faptul că în județul Giurgiu trăiesc extrem de mulți câini maidanezi, numeroși locuitori sunt atacați și chiar mușcați de aceste animale, care, de cele mai multe ori, din lipsa hranei, devin agresive și periculoase.

În legătură cu această problemă, redacția publicației noastre s-a adresat medicului specialist în boli infecțioase al Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Irina Andreescu, care ne-a declarat: Anul trecut, am avut peste 200 de cazuri de oameni mușcați de câini, numărul lor fiind într-o ușoară diminuare față de anii precedenți, numai datorită simplului fapt că sunt mușcate persoanele care au fost vaccinate anterior, tot pentru astfel de mușcături.

Dincolo de ”umorul negru” al acestei afirmații, doctor Irina Andreescu a oferit și o altă perspectivă problemei, în sensul că: Toate cheltuielile pe care le presupune vaccinarea persoanelor mușcate de câinii nevaccinați și posibili transmițători de bacterii periculoase, ar putea acoperi costurile întreținerii unui adăpost de câini, și aici ma refer la hrănirea, îngrijirea și sterilizarea lor. Mai mult, doctor Irina Andreescu și-a argumentat această afirmație, precizând: Costul unui vaccin antirabic, care este importat din Franța, este de 80 lei/fiola. Pentru o vaccinare completă, sunt necesare cinci astfel de fiole. Dacă facem un calcul, mai ales că la cabinet vin zilnic cel puțin 3 persoane mușcate de câini, ajungem la o sumă mai mult decât suficientă pentru a acoperi, cum vă spuneam, costurile necesare întreținerii unui adăpost de câini, a conchis doctor Irina Andreescu.

În concluzie, în spiritul celor spuse de medicul Irina Andreescu, lansăm, la rândul nostru, o simplă întrebare: Nu e mai bine să prevenim decât să combatem?!

(Nicolau Teodora)