biciclisti-aradeniLa 22 septembrie este celebrată Ziua europeană fără mașini cu scopul de a promova alternative la automobilul personal sau de serviciu.

Această zi este marcată, din 1999, în tot mai multe orașe de pe continentul european, fiind o inițiativă a Comisiei Europene, susținută de Uniunea Europeană. În ultimii ani, a câștigat teren și în alte părți ale lumii, în orașe precum Seul, Tokyo, Montreal.

Ziua europeană fără mașini este precedată de evenimentul amplu denumit „Săptămâna Europeană a Mobilității”, care se marchează din 2002. Astfel, pe parcursul unei săptămâni, sunt organizate evenimente pentru promovarea mijloacelor de transport nepoluante. Campania din 2015 desfășurată sub motto-ul „Alege, Schimbă, Combină”, a pus accentul în mod deosebit pe „multimodalitate”, care permite cetățenilor să aleagă, să modifice și să combine modalitățile de transport, potrivit www.mobilityweek.eu. Acțiunile se încheie culminând cu celebrarea pe 22 septembrie a Zilei europene fără mașini cunoscută, în prezent, și ca Ziua mondială fără mașini sau Ziua fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.

În prezent, peste 1.700 de administrații locale din 42 de țări și-au înregistrat participarea lor online și desfășoară activități axate pe tema „multimodalității” cu rolul de a încuraja găsirea unor soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în același timp la atingerea obiectivelor UE în materie de reducere a emisiilor cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice.

Evenimentele planificate de orașe includ ateliere de sensibilizare și de informare asupra acestui aspect cotidian. Alte acțiuni își propun să ilustreze măsuri inovatoare menite să încurajeze mersul pe jos, mersul cu bicicleta și folosirea transportului public în locul celui personal. În Tallinn, de exemplu, cetățenii beneficiază în această perioadă de servicii gratuite de transport public, prezentând permisul de conducere. În orașul portughez Aveiro, inițiativa cetățenească „Ciclaveiro” organizează o serie de evenimente, printre care o expoziție, un atelier și o vânzare de biciclete de ocazie, pentru a promova mersul cu bicicleta, potrivit site-ului ec.europa.eu.

Această zi, precum și evenimentul „Săptămâna Europeană a Mobilității” sunt marcate în România, în 29 de orașe, prin organizarea de concursuri cu role, cu biciclete, alergări, desene cu tematică. Manifestările din 2015 includ și difuzarea de pliante și afișe în vederea responsabilizării și promovării diverselor forme de deplasare și un seminar pe tema „multimodalității”.

Statisticile efectuate arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Creșterea spectaculoasă a numărului de autovehicule a dus la creșterea efectelor negative asupra planetei și implicit asupra oamenilor.

La Giurgiu municipalitatea va marcaevenimentul european de mediu “În oraș fără mașina mea”, din cadrul Săptămânii Mobilității Europene (16-22 septembrie). Locația desfășurării acțiunilor dedicate acestui eveniment este strada Mircea cel Bătran, unde elevi din învățământul primar vor participa la activități recreative pe teme de protecție a mediului și vor fi răsplătiți cu premii și diplome. Întreruperea circulaţiei auto pe strada Mircea cel Bătrân între orele 08.00-17.00 și amplasarea la capetele tronsonului a două bannere stradale cu semnificaţia acţiunii sunt alte măsuri luate de municipalitate pentru a marca această zi. De asemenea, va fi reluată Campania Traffic Snake Game în România la Giurgiu, în perioada 21 septembrie – 05 octombrie 2015. Campania se va desfășura în șapte şcoli gimnaziale din municipiu şi se va  bucura de participarea a 1.464 de elevi din clasele primare, sub îndrumarea a 62 de cadre didactice.
Tema din acest an a Săptămânii Mobilităţii Europene este “Choose. Change. Combine.“  (“Multimodalitate. Alege. Schimbă. Combină.”)  şi  se constituie într-un îndemn la adresa autorităţilor publice locale de a trece la o planificare durabilă a mobilităţii urbane incitând societatea civilă la  sport şi recreere în aer liber, la renunţarea deplasării cu automobilul personal în favoarea mersului pe jos, transportului în comun sau transportului pe două roţi (bicicletă, role, scuter etc.), cel puţin o zi pe saptămână.

AGERPRES