Toate veniturile obţinute, în cursul anului trecut, din chirii, activităţi comerciale, profesii libere sau drepturi de proprietate trebuie declarate la Fisc, prin completarea Formularului 200. Acesta trebuie depus până la data de 17 mai. Potrivit prevederilor legale, persoanele fizice au obligaţia de a-şi declara numai veniturile obţinute din diverse activităţi independente sau ca urmare a cedării folosinţei unui bun. Spre exemplu, cei care obţin venituri din arendarea unui teren sau a unui bun agricol trebuie să completeze Formularul 200. Aceeaşi obligaţie o au şi cei care au semnat un contract de închiriere a locuinţei.  În plus, în termen de 15 zile de la încheierea contractului de închiriere, proprietarul trebuie să se prezinte la administraţia fiscală de care aparţine pentru a completa Declaraţia privind venitul estimat – Formular 220. În cazul celor care au mai mult de 5 contracte, formularul se completează până la 15 ianuarie 2011.

Pe baza lui se stabilesc plăţile anticipate trimestriale ale impozitului. Nici veniturile obţinute din activităţi agricole, precum cultivarea fructelor sau legumelor şi valorificarea lor după recoltare, nu sunt scutite de impozitare, fiind supuse aceluiaşi tratament.

Astfel, agricultorii sunt impozitaţi pe bază de normă de venit, reprezentând o sumă fixă stabilită de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale, în funcţie de specificul activităţii şi de zona în care se desfăşoară activitatea.

În acest caz se completează un formular separat ce trebuie depus tot până la 17 mai la administraţiile financiare teritoriale. Doar dacă se optează pentru impozitarea pe baza reală agricultorii trebuie să completeze şi să depună Formularul 200. De asemenea, dacă aţi obţinut venituri din comerţ sau din practicarea unei meserii liberale trebuie să completaţi acelaşi formular. În această categorie intră activităţi de reparaţii, cumpărături făcute în scopul vânzării, vânzarea în regim de consignaţie, organizarea de spectacole, activităţile derulate conform unui contract de comision, de mandat, de reprezentare sau de agent de asigurare. Şi cei care înregistrează venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală trebuie să completeze Formularul 200 până pe 17 mai.

Aici se regăsesc cei care au obţinut venituri din brevete de invenţie, din diverse invenţii sau printr-un contract de drepturi de autor (scriitor, pictor, cercetător). Similar sunt tratate şi venituile din profesii liberale, precum cele practicate de medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, contabili, arhitecţi, traducători, sportivi etc. Declaraţia de venit poate fi depusă la Administraţia Financiară în trei moduri: prin prezentarea personală la administraţia financiară, unde contribuabilul trebuie să lase un exemplar al formularului 200, prin transmiterea acestuia prin scrisoare recomandată către unitatea fiscală de care aparţin, ori prin depunerea on-line, pe site-ul Fiscului. În acest din urmă caz, însă, este necesară deţinerea unui certificat digital calificat, eliberat de furnizori acreditaţi. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul www.anaf.ro.

Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, în cazul persoanelor fizice, nedepunerea până pe 17 mai a declaraţiilor de venit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10 lei la 100 de lei. În plus, în situaţia în care persoanele fizice nu şi-au îndeplinit obligaţia de declarare a veniturilor realizate, organul fiscal are dreptul să procedeze la stabilirea din oficiu a impozitului anual datorat.

Nu toţi românii trebuie, însă, să depună Formularul 200. Astfel, nu trebuie să completaţi această declaraţie dacă aţi avut venituri numai din salarii, pensii, din premii sportive sau jocuri de noroc, din dobânzi, dividende, moşteniri, donaţii, burse, alocaţii. De asemenea, cei care obţin venituri din salarii sau dividende nu trebuie să declare sumele încasate. Impozitul e calculat şi reţinut automat de angajator sau firma care a distribuit dividende. În cazul veniturilor din dobânzi, impozitul este deja reţinut de banca unde aţi depus banii. În plus, dobânzile pentru depozitele la termen şi conturile de economii constituite începând cu data de 1 ianuarie 2009 inclusiv nu se impozitează. Nici moştenirile, bursele sau alocaţiile nu se impozitează. În cazul pensionarilor, aceaştia sunt scutiţi de la plata impozitului dacă pensia este mai mică de 1.000 lei. În cazul pensiilor mai mari, impozitul e calculat şi reţinut direct de Casa de Pensii. Premiile şi sumele obţinute în urma jocurilor de noroc nu se declară deoarece sunt reţinute direct la sursă. Cei care au făcut tranzacţii cu titluri de valoare în 2009, precum vânzarea şi cumpărarea de acţiuni sau unităţi de fonduri mutuale, nu au obligaţia declarării veniturilor deoarece impozitul este reţinut la sursă.

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.